Condens op de waterleiding en de HappyDrops Home?

 

Condens is vocht uit warmere omgevingslucht die neerslaat op een kouder oppervlak.

Condens op de HappyDrops Home en waterleidingen komt door het neerslaan van vocht uit de omgevingslucht. Het is geen lekkage van het systeem. Gelukkig kun je er iets aan doen als je weet wat de oorzaak is.

In dit artikel leggen we uit hoe condens ontstaat en waarmee je condensvorming op je HappyDrops Home voorkomt.

Condens of lekkage?

Condens: kleine druppeltjes die je makkelijk kunt afdrogen

Bij condens is het hele oppervlak van de HappyDrops Home en de leidingen nat, ook de bovenkant.

Wil je het zeker weten dat het geen lekkage is, droog dan het systeem en de leidingen goed af. Als zich weer langzaam druppels vormen, dan is het condens.

Condensatie op het HappyDrops systeem. Druppeltjes komen niet uit het systeem (dus geen lekkage!), maar uit de vochtige omgevingslucht.

Lekkage: water dat blijft druppelen

Blijft het systeem of de leiding na het afdrogen op één plek druppelen, dan is het een lekkage. Zet indien nodig de hoofdkraan dicht – dat is de kraan bij de watermeter – en neem contact op met ons.

Wanneer ontstaat condens?

Condensvorming is een natuurlijk fenomeen. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in een ruimte geen uitweg kan vinden. Het vocht in de lucht verzamelt zich op de koelste oppervlakken, meestal op ramen, spiegels of gehard glas.

Je krijgt condensvorming op waterleidingen of een HappyDrops Home wanneer het water dat door de leiding of het systeem loopt aanzienlijk kouder is dan de buitenlucht.

Als warme vochtige lucht in contact komt met de koude leiding of het koude HappyDrops systeem, dan verzamelt het vocht uit de omgevingslucht zich op het koudere oppervlak als condensatie (kleine waterdruppels).

Watertemperatuur drinkwater

De temperatuur van ons koude drinkwater varieert per seizoen. Het koude water dat uit onze kraan komt, is in de zomer warmer dan in de winter.

In de winter is de gemiddelde temperatuur van het leidingwater 11 °C, in de zomer 16 °C.

Condensvorming zie je vaker in de winter. Best logisch als je bedenkt dat hoe lager de temperatuur, des te minder water er in de lucht kan worden opgenomen.

Maar ook in de zomer kan er condensatie plaatsvinden. Denk maar eens aan een ijskoud drankje dat je op het terras geserveerd krijgt.

Condens aan de buitenkant van een glas ijskoud water

Oplossingen voor condensatie

Condens aan de buitenkant van een HappyDrops Home komt vaker voor. In veel gevallen is het niet nodig om er iets aan te doen.

Soms kan overmatige condens op een HappyDrops Home leiden tot druppelvorming. En als de druppels van het systeem af rollen kunnen er vochtige plekken onder het systeem ontstaan.

Kortgezegd, zijn er 5 oplossingen voor condensvorming op je waterleiding en HappyDrops systeem:

  1. Vochtvanger plaatsen

  2. Ventileren van de ruimte

  3. Isoleren van de leidingen

  4. Omgevingstemperatuur verhogen

  5. Isolatie met schelpen in kruipruimte / watermeterput

Vochtvanger plaatsen

Een eenvoudige en effectieve manier is om in het najaar een bakje met absorberende korrels in de meterkast te zetten.

Een zogenoemde vochtvanger werkt ongeveer drie á vier maanden tot alle korrels in het bakje hun maximum aan vocht hebben opgenomen.

Vochtvangers zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten of winkels voor huishoudelijke producten

Beter ventileren

Een goed geventileerde ruimte voorkomt condensatie van de HappyDrops Home. Ventilatie voert de vochtige lucht af en daardoor vermindert de luchtvochtigheid van de ruimte.

Het plaatsen van ventilatieroosters in de deur naar de meterkast voorkomt een te hoge luchtvochtigheid. Indien mogelijk een raam of deur op een kier zetten kan ook al helpen.

Ventilatieroosters in de deur van de meterkast voorkomen een hoge luchtvochtigheid. Er kan zo geen condensatie plaatsvinden

Isoleren van je leidingen

Het isoleren van waterleidingen is effectief om condensatie en vochtschade te voorkomen en ook een relatief eenvoudige klus.

Leidingen in huis kun je isoleren met flexibel polyethyleen schuim. Dit is kant en klare isolatiemateriaal dat je zo over de buis kunt schuiven. Deze buisisolatie kun je bij elke bouwmarkt kopen of bestellen via Bol.com.

Buisisolatie van polyethleen is flexibel en eenvoudig aan te brengen

Omgevingstemperatuur verhogen in de meterkast

Vaak staat de meterkast in de hal van je huis. Daar is de temperatuur meestal lager dan in de rest van je (verwarmde) huis, zeker in de winter.

Als je zorgt dat de temperatuur in de meterkast iets hoger is, dan kan er meer vocht in de lucht worden opgenomen. Elke graad warmer zorgt ervoor dat er 4% meer vocht door de lucht kan worden opgenomen.

En des te meer vocht er door de lucht wordt vastgehouden, des te minder condensatie er zal plaatsvinden.

Isolatie met schelpen in kruipruimte / watermeterput

Van nature hebben schelpen een vochtwerende en isolerende functie. Een bodem bedekt met schelpen zorgt voor een droge omgevingslucht en tegelijk is het een ideale, natuurlijke isolatielaag.

En omdat schelpen voor bijna honderd procent uit kalk bestaan, kunnen schelpen niet gaan rotten. Bovendien hebben schelpen in de kruipruimte een onbeperkte levensduur en werking.

Schelpen voorkomen zo condensvorming op de HappyDrops en het leidingwerk.

Schelpenisolatie zorgt ook voor een gezond binnenklimaat. Huismijt en schimmels krijgen geen kans meer

Conclusie

Condensvorming op het HappyDrops systeem wordt soms aangezien voor een lekkage. Op zich een begrijpelijke eerste reactie. Maar condens heeft alles met luchtvochtigheid te maken en niet het gevolg van een slechte installatie.

Condens is vocht uit de lucht die neerslaat op het koude oppervlak. In de meeste gevallen is het niet nodig hier iets aan te doen.

Als druppelvorming wel overlast bezorgt dan kan het worden opgelost door ventilatie, isolatie of verhoging van de omgevingstemperatuur.

Bekijk ook

 
Martijn Brans