Na vakantie een witte zweem in gekookt water?

 
passport-2733068_640.jpg

Terug van vakantie? Spoel je kranen door!

Na vakantie is water dat rechtstreeks uit de kraan komt kraakhelder, maar in gekookt water zit soms een witte zweem. Vreemd, want water hoort helder te zijn. Wat is er aan de hand?

Wat je ziet, is een verhoogde mineralen balans. Het komt doordat je even geen water hebt gebruikt tijdens de vakantie. Het gaat met normaal waterverbruik snel voorbij en is ongevaarlijk. Hierna wordt het uitgelegd.

De zweem in gekookt water kan veroorzaakt worden door twee factoren:

  1. Verhoogde fosfaatafgifte

    Tijdens vakantie is er tijdelijk geen waterflow in huis. Zonder watergebruik staat het water ook langer stil in de doseerunit van een HappyDrops systeem. Ondertussen gaat de afgifte van fosfaatmineralen door. De Siliphos® bolletjes lossen langzaam op.

    Als de kranen bij thuiskomst worden opengezet, zie je daar niks van. Behalve wanneer water gekookt wordt kan er een aantal dagen een wittige zweem zichtbaar zijn.

  2. Losgeweekte oude kalkmineralen

    Als nog niet alle oude kalkaanslag is opgelost uit je waterleidingen, boiler en van warmwater elementen dan kan dat ook goed losweken tijdens vakantie. En dat kan je ook zien als na vakantie de losgeweekte kalkmineralen worden afgevoerd als het water weer gaat stromen. Met een constante waterflow gaat de afvoer van oude kalk meer geleidelijk.

Terug van vakantie? Spoel je kranen door!

Wanneer je langer dan een week niet thuis bent geweest, is het goed om alle kranen in huis minstens één minuut door te spoelen.

Stilstaand water beïnvloedt namelijk de kwaliteit van het drinkwater. Tijdens een warme zomer (25 graden of warmer) is bovendien de kans aanwezig dat bacteriën groeien in de leidingen in je woning.

We raden vooral aan de douchekop door te spoelen, ondergedompeld in een emmer met water om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen.

Doorspoeltips

  • Spoel eerst het toilet door

  • Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt

  • Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkom je dat je de waterdamp inademt

Koudwaterinstallatie

Het HappyDrops systeem is een koudwaterinstallatie. De wetgever maakt zich geen zorgen voor schadelijke bacteriegroei in deze installaties. Het drinkwater uit de HappyDrops systemen voldoet aan de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Langer dan 6 weken niemand in huis?

Als je van te voren weet dat je langer dan 6 weken van huis zult zijn, dan adviseren wij de doseerunit los te koppelen. Met de instructie handleiding kan de HappyDrops Home veilig in zeven stappen worden opengedraaid.

Dit heeft te maken met de Siliphos® bolletjes in het systeem. Zijn de bolletjes twee maanden ondergedompeld in het water zonder regelmatige doorstroming, dan verslechtert de dosering van de bolletjes. Daarmee kan de afgifte van mineralen verstoord worden en sneller plaatsvinden.

De hogere dosering kan ervoor zorgen dat de capaciteitsbelofte van 300 kuub waterbehandeling per doseerunit niet kan worden waargemaakt.

Blijft het water nog veel langer stilstaan dan kunnen de bolletjes uiteindelijk zelfs uit elkaar vallen. De doseerunit moet in beide gevallen aanzienlijk eerder dan bij regelmatig, continue waterverbruik vervangen worden.  

Bekijk ook

 
Martijn Brans