Waar zijn de Siliphos® bolletjes van gemaakt?

 
Siliphos-water-ontharder

De HappyDrops doseerunit is afgevuld met heldere Siliphos® bolletjes

De doseerunits van de HappyDrops systemen zijn afgevuld met Siliphos® II. Siliphos® zijn heldere, doorzichtige bolletjes met een doorsnede van 2 cm.

Siliphos® is speciaal ontwikkeld voor drinkwaterzuivering met als doel kalkaanslag en de vorming van corrosie tegen te gaan.

Gelijkmatige slijtage van de bollen

De Siliphos bolletjes zijn gemaakt voor drinkwaterinstallaties en lossen gelijkmatig op. In de loop van tijd worden ze helder als glaskristal en hollen ze langzaam uit. Dat geleidelijk uithollen voorkomt dat de soortelijke massa te groot wordt.

Als de bolletjes te dicht op elkaar drukken, zou de doorstroming van de doseerunit verminderen en kan er drukverlies optreden. Maar gelukkig wordt dat dus voorkomen door gelijkmatige slijtage van de bollen!

Geen residu onderin

De waterflow in ieder HappyDrops systeem is vanaf bovenin via de zijkant naar de onderkant van de blauwe houder. Vervolgens wordt het water van onder naar boven gestuwd door de doseerunit met Siliphos bollen. Bovenin gaat al het water met de uitgaande leiding naar buiten richting de rest van het leidingnet.

waterstroom-happydrops.jpg

De waterstroom gaat van onderuit door de HappyDrops doseerunit naar boven

Belangrijk om te weten is dat er geen residu ontstaat onderin het systeem doordat de bollen gelijkmatig oplossen. Het advies is wel om de doseerunit iedere 2 a 3 jaar te vervangen.

De doseerunit periodiek vervangen is van belang omdat de dosering van fosfaatmineralen te laag zou worden. Als dat gebeurt, kan er weer kalkaanslag ontstaan (calciumcarbonaat)

Al lang en breed toegepast

De eerste waterbehandeling op basis van fosfaatdosering voor verbetering van de waterkwaliteit begon aan het begin van de 19e eeuw.

Het Siliphos® doseersysteem is sinds 1991 goedgekeurd door de NSF. Zowel in Amerika als in Europa wordt Siliphos® gebruikt door drinkwaterbedrijven, industrie, utiliteitsbouw als ook door particulieren.

Productsamenstelling

Kenmerken Omschrijving
Kleur en verschijning Transparant, bolvormig
Fosfaat ( P ₂ O ₅ ) samenstelling: circa 62%
Silica ( SiO ₂ ) samenstelling: circa 2,5%

Dosering HappyDrops Home

De HappyDrops systemen zijn koudwater doseertoestellen. De fosfaatdosering (P₂O₅) van de HappyDrops Home is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Waterhardheid

  • Watertemperatuur

  • Stroomsnelheid

Onderstaande test resultaten vanuit de producent laten zien dat de fosfaat dosering toeneemt bij een hogere watertemperatuur en een lagere stroomsnelheid.

Watertemperatuur Nederlands drinkwater

Een van de eisen aan het Nederlandse drinkwater is dat de temperatuur van het drinkwater aan de tap onder de 25 ˚C moet blijven. Water vanuit de drinkwaterbedrijven komt met een temperatuur van gemiddeld 10 à 15 ˚C je huis binnen.

Het koude water dat uit onze kraan komt, is in de zomer warmer dan in de winter. In de winter is de gemiddelde temperatuur van het leidingwater 11 °C, in de zomer 16 °C.

Fosfaat dosering neemt toe tot maximaal 2,5 milligram per liter bij een watertemperatuur van 25 ˚C en een lagere stroomsnelheid

Fosfaat dosering neemt toe tot maximaal 2 milligram per liter bij een watertemperatuur van 20 ˚C en een lagere stroomsnelheid

Kijk je naar bovenstaande grafiek dan is af te lezen dat de gemiddelde fosfaatdosering van de HappyDrops systemen ligt tussen 0,5 milligram en 1,5 milligram.

Mocht het drinkwater door uitzonderlijke omstandigheden oplopen tot 20 ˚C dan kan de HappyDrops dosering bij een zeer lage stroomsnelheid (1,6 lt/min) oplopen tot maximaal 2,0 milligram fosfaat (P₂O₅).

In de technische brochure van de producent vind je alle informatie van het product Siliphos®.

Polyfosfaten

Siliphos is een zogenaamd polyfosfaat. Een polyfosfaat is een rij fosfaatverbindingen wat is verbonden door zuurdeeltjes (OH).

De fosfaatverbindingen heeft een open structuur, wat inhoudt dat het in staat is om moleculen, zouten en mineralen aan zich te binden. Zo kunnen ze met calcium of magnesium oplosbare verbindingen (complexen genaamd) vormen.

Complexeren kan worden vergeleken met een treintje. Het polyfosfaat is de trein, die onderweg allemaal verschillende moleculen kan meenemen. Dit gaat door tot elke wagon van het treintje vol is.

polyfosfaat-treintje.jpg

De ‘trein’ van polyfosfaten

Polyfosfaten hebben ook een reinigende werking op bijvoorbeeld leidingen. Anorganisch materiaal wat in deze leidingen achterblijft, wordt meegenomen door het polyfosfaat. Hierdoor worden de leidingen als het ware gereinigd.

Het verschil met het spoelen van de leiding met water, is dat water geen moleculen aan zich kan binden en er dus altijd iets achter zal blijven.

Wel is het hierbij belangrijk om te weten, dat de fosfaatverbinding geen geoxideerde vormen op kan nemen, zoals neergeslagen ijzer of koper.

Hoe wordt bepaald wat veilig is?

Het bepalen van veilige concentraties van stoffen in ons drinkwater gebeurt op basis van toxicologisch onderzoek, vaak gebaseerd op (dierproef) onderzoek in internationaal verband.

Als er een richtwaarde wordt vastgesteld voor een veilig toelaatbare hoeveelheid stof in het drinkwater dan gaat men uit van 70 jaar lang elke dag 2 liter water drinken.

Er wordt ook rekening gehouden met de bijdrage van water in het totale voedselpakket. Dat wil zeggen dat soortgelijke stoffen ook in allerlei andere voedingsmiddelen kunnen zitten. Dat is voor de dagelijkse hoeveelheid fosfaatinname ook het geval.

Er wordt bij de vaststelling van een richtwaarde voor water dus rekening gehouden met een gemiddelde waarde die mensen via de voeding binnenkrijgen. Als je vervolgens twee liter drinkwater daarbij optelt, moet je nog steeds binnen de veilige waarde blijven.

drinkwater-onderzoek.jpg

Drinkwaterbedrijven houden de concentraties van stoffen in het drinkwater scherp in de gaten door continu metingen te blijven doen

Duurzaamheid

Benieuwd waarom we juist fosfaat mineralen toevoegen aan het drinkwater? Fosfaten zijn de enige natuurlijke ingrediënten die een positieve verbetering van het water laten zien bij problemen met corrosie en kalkaanslag.

Ook kun je met fosfaatdosering zorgen voor een duurzame upgrade van je woning. Wij vinden het belangrijk dat onze samenleving steeds duurzamer wordt. Jij toch ook?

Bekijk ook

 
 
Martijn Brans