3 fases van HappyDrops werking bij oudere waterleidingen

 
kraanwater-kalkaanslag-ontkalker

Het voorkomen van kalkaanslag is de derde fase van het werkingsproces

Na de installatie van een HappyDrops Home of XL gaat het Siliphos doseersysteem direct aan de slag met de kalkmineralen in het water en in het waternetwerk.

De waterbehandeling zorgt er voor dat er geen nieuwe kalkaanslag kan ontstaan. Al het drinkwater wordt direct behandeld. Alle kalkmineralen die zich binden met fosfaatdeeltjes blijven in opgeloste toestand. En slaan dus niet meer neer als kalkaanslag.

Er zit wel een verschil tussen een nieuw, brandschoon waterleiding systeem in huis en oudere waterleidingen en warmwaterapparatuur zoals een boiler.

De snelheid van het volledige werkingsproces hangt deels af van de hoeveelheid eerder opgebouwde kalkaanslag in het leidingnetwerk. Bij oudere leidingen en boilers kan het langer duren voordat alle kalkaanslag is verdwenen.

Hieronder gaan we specifiek in op 3 fases van het werkingsproces bij oudere leidingen in woningen en appartementencomplexen. Zo begrijp je wat er gebeurt en wat je kunt verwachten.

Fase 1: verwijdering oude kalkaanslag 

Na installatie van het systeem heb je een korte periode van ongeveer drie weken waarin lijkt alsof je direct verlost bent van kalkaanslag in je woning. Toch komt de kalkaanslag na circa een maand weer terug. Hoe kan dat?

Het lijkt alsof het systeem niets meer doet want je ziet inderdaad weer kalk terugkomen op sanitair en aanrechtblad. Het is echter geen nieuwe kalkaanslag maar oude opgebouwde kalkaanslag uit de leidingen en verwarmingstoestellen zoals de boiler of de Quooker kraan.

De nieuwe mineraalbalans van het water zorgt ervoor dat harde oude kalk zacht wordt en los laat van de binnenkant van de waterleiding. Ook kalkaanslag rond verwarmingselementen wordt zacht en spoelt langzaam mee met de waterstroom.

quooker-binnenwerk

Kalkaanslag rond het verwarmingselement van een Quooker kraan. Met een HappyDrops Home lost de oude kalklaag op en plakt er niets meer aan het warmte element.

De kans bestaat dat je drinkwater tijdelijk niet kraakhelder is. Dat wordt veroorzaakt door oude kalkdeeltjes. De drinkwaterkwaliteit wordt hiermee niet negatief beïnvloed. Het is slechts een tijdelijke verhoging van calcium en magnesium in het water.

De periode dat oude kalkaanslag losweekt en opnieuw neerslaat varieert sterk. De duur van het ontkalken is afhankelijk van de compactheid en hoeveelheid oude kalkaanslag in je leidingen en warmwatertoestellen.

Fase 2: opbouw beschermende laag 

Het tweede effect van een HappyDrops systeem is corrosiebescherming. Het doel is vertragen en voorkomen van roestvorming aan de binnenkant van de leiding. De corrosiebescherming wordt bereikt doordat de natuurlijke zouten calciumfosfaat en magnesiumfosfaat een beschermende laag opbouwen in de waterleiding.

coating-siliphos.jpg

Zichtbare beschermende laag in de waterleiding: een dichte, gelijkmatige en moeilijk oplosbare laag

De beschermende laag is een ultradunne maar sterke, uniforme laag van calcium-ijzer-fosfaat. Hierdoor maakt het water geen contact meer met het metaal van de leiding. Het proces begint zodra oude kalkaanslag is opgelost en verwijderd.

Fase 3: voorkomen van kalkaanslag

HappyDrops staat voor ‘Duurzaam tegen kalkaanslag’ en dat is de derde fase. Er vindt geen kalkaanslag meer in huis plaats zodra de waterleidingen schoon zijn en de beschermende laag is opgebouwd.

De hardheidsmineralen calcium en magnesium in het drinkwater worden opgepikt door fosfaatmineralen. Zo ontstaan de zouten calciumfosfaat [Ca₃(PO₄)₂] en magnesiumfosfaat [Mg₃(PO₄)₂].

Kenmerkend voor deze zouten is de oplosbaarheid in water. Dat betekent dat hardheidsmineralen niet meer ontwikkelen tot kalkkristallen die neerslaan als kalksteen. De hardheidsmineralen blijven losse stoffen en ‘hechten’ zich niet aan metalen of verwarmingselementen.

Het is direct terug te zien in de waterkoker en te merken bij het schoonmaken van sanitair. Anti-kalkmiddelen zijn niet meer nodig en kalkmineralen kunnen eenvoudig worden verwijderd met een vochtige doek.

anti-kalk

Zure en milieuonvriendelijke anti-kalk middelen zijn overbodig geworden en hoef je niet meer aan te kopen.

Concluderend

Het werkingsproces van HappyDrops doseersysteem is meervoudig en kent een vaste volgorde.

Als eerste wordt nieuwe kalkaanslag voorkomen en tegelijkertijd wordt oude kalkaanslag langzaam opgelost. Het kan dus zijn dat je na ingebruikname toch nog kalkaanslag ziet. Dit is oude kalkaanslag die zacht is geworden, mee wordt gespoeld met de waterstroom en opnieuw neerslaat.

Daarnaast wordt een beschermende laag opgebouwd die als bescherming functioneert van je leidingen. En in de laatste fase richt de waterbehandeling zich nog hoofdzakelijk op het voorkomen van nieuwe kalkaanslag.

Bij oudere huizen is het logisch dat de positieve effecten van het voorkomen van kalkaanslag langer duren. Eerst moet het leidingnet en de apparaten schoon gespoeld worden van de oude kalkaanslag. Dit vraagt enig geduld en vertrouwen in het natuurlijke proces. Het is altijd van tijdelijke en voorbijgaande aard.

Bekijk ook

 
 
Martijn Brans