Lekkages voorkomen: hoe werkt het?
HappyDrops systemen voegen fosfaatmineralen toe aan drinkwater. Fosfaat mineralen zijn natuurlijke stoffen die je gedoseerd kan toevoegen aan water met een positief effect op zowel corrosie als kalkaanslag.
De fosfaatmineralen in het HappyDrops systeem zijn speciaal ontwikkeld voor drinkwaterbehandeling. Ze bestaan uit een gebalanceerde mix van meerdere soorten fosfaten van de hoogste kwaliteit en geschikt voor menselijke consumptie.
In de aanwezigheid van calcium en magnesium (die samen waterhardheid vormen), treden verschillende natuurlijke reacties op. Er ontstaan nieuwe zouten die bijdragen aan de vorming van een beschermende laag op het leidingoppervlak. Daarnaast fungeren de fosfaatoplossingen als buffer en stabiliseren ze de waterkwaliteit.
1. Vorming van calcium- en magnesiumfosfaten
Fosfaat, toegevoegd aan het drinkwater, reageert gemakkelijk met calcium (Ca²+) en magnesium (Mg²+), waarbij fosfaatzouten ontstaan zoals calciumfosfaat (Ca₃(PO₄)₂) en magnesiumfosfaat (Mg₃(PO₄)₂):
Deze zouten slaan neer op het leidingoppervlak en vormen een beschermende, minerale laag die ervoor zorgt dat het leidingmateriaal minder direct wordt blootgesteld aan water en daarin opgeloste stoffen.
2. Versteviging van de beschermlaag door mineralen
Calcium- en magnesiumionen versterken de fosfaatlaag die zich vormt op het oppervlak van de leiding. De laag bestaat uit een mengsel van fosfaten, waarin calcium- en magnesiumfosfaat neerslaat en samen met andere aanwezige mineralen een stevige, onoplosbare laag vormt.
Deze laag zorgt voor een verhoogde stabiliteit en beschermt het leidingmateriaal tegen externe factoren die anders schade aan het oppervlak kunnen veroorzaken.
3. pH-bufferwerking
Fosfaatoplossingen fungeren vaak als buffer, waardoor ze de pH van het water enigszins stabiel houden. Dit is ook gunstig voor het minimaliseren van corrosie, omdat een stabiele pH voorkomt dat het water te zuur of te basisch wordt, wat corrosie kan bevorderen.
Fosfaat werkt het beste in een licht basisch milieu (pH 7-8), waar het beter reageert met calcium en magnesium om beschermende fosfaatzouten te vormen. Door de pH-bufferwerking blijft de pH in een bereik dat de stabiliteit en hechting van de fosfaatlaag bevordert.
4. Synergetische interactie tussen fosfaat, calcium en magnesium
De gezamenlijke aanwezigheid van fosfaat, calcium en magnesium bevordert de vorming van stabiele afzettingen op het leidingoppervlak. Door deze synergie ontstaat een beschermende laag die een gemengde samenstelling van fosfaten bevat, waardoor het leidingoppervlak langduriger beschermd blijft tegen verwering of afbraak door invloeden uit het water.
Conclusie
Door fosfaatmineralen toe te voegen aan drinkwater met calcium en magnesium ontstaat een beschermende, stabiele laag die de drinkwaterkwaliteit en het leidingoppervlak ten goede komt. De voordelen zijn:
Beschermende minerale afzettingen: calcium- en magnesiumfosfaten vormen een stabiele laag op het leidingoppervlak.
Versterking van de fosfaatbeschermlaag: een stevige laag ontstaat door het samenspel van verschillende fosfaatvormen.
Stabiele pH: calcium en magnesium bufferen de pH, wat helpt om een stabiel milieu te behouden voor effectieve fosfaatbescherming.
De aanwezigheid van deze mineralen zorgt er dus voor dat de fosfaatlaag stabieler en langduriger bescherming biedt aan de leidingen en bijdraagt aan een constante drinkwaterkwaliteit.