Hoe wordt de warmtewisselaar beschermd tegen putcorrosie?

 

Perforatie door putcorrosie in koperen geleider van de warmtewisselaar 

De warmtewisselaar is een van de meest storingsgevoelige onderdelen van een combiketel. De toevoeging van fosfaatmineralen door een HappyDrops systeem voorziet ook de warmtewisselaar van een beschermende laag van binnenuit. De kans op putcorrosie wordt hierdoor geminimaliseerd en de levensduur van zowel de combiketel als ook alle warmwatertoestellen in huis worden verlengd.

Warmtewisselaars worden vaak gemaakt van materialen zoals koper, roestvrij staal, of aluminium. Hoewel deze materialen corrosiebestendig zijn, kunnen ze na verloop van tijd toch aangetast raken door chemische reacties tussen metalen en water.

Praktijkvoorbeeld met putcorrosie in warmtewisselaar

Links vooraanzicht combiketel en rechts uitsnede met zichtbare putcorrosie in koperen uiteinde van warmtewisselaar

Een van onze installateurs trof bovenstaande Intergas Kombi-Kompakt HR combiketel aan. Een volledig geperforeerde koperleiding was het gevolg na slechts acht jaar intensief gebruik.

De warmtewisselaar bleek onherstelbaar beschadigd als gevolg van putcorrosie. De installateur moest in dit geval een nieuwe wisselaar installeren. De schadepost voor de klant was ruim 800 euro.

Om herhaling te voorkomen heeft de installateur ook direct een HappyDrops Home geïnstalleerd op de hoofdwaterleiding.

Vorming van een beschermende laag

HappyDrops Home beschermt de binnenkant van de warmtewisselaar van de ketel met de opbouw van een beschermende laag. De ultra dunne laag voorkomt putcorrosie én de fosfaatmineralen voorkomen de vorming en afzetting van kalkschilfers in de warmtewisselaar. De kans op toekomstige problemen met de warmtewisselaar is zo geminimaliseerd.

Links: zichtbare coating in de waterleiding: een dichte, gelijkmatige en moeilijk oplosbare laagRechts: zichtbare putcorrosie in een koperen waterleiding

Links: zichtbare beschermende laag in de waterleiding: een dichte, gelijkmatige en moeilijk oplosbare laag. Rechts: zichtbare putcorrosie in een koperen waterleiding


Bekijk ook

 
Martijn Brans