Voorkom lekkages in circulatieleiding

 

Aanleg van een nieuwe circulatieleiding

Een circulatieleiding verhoogt het wooncomfort en vermindert het waterverbruik. Er is geen extra waterverbruik meer nodig doordat het warme water direct beschikbaar is vanaf alle watertappunten.

Ook wordt de vorming van legionella voorkomen omdat het water niet afkoelt tot onder de 60 graden.

Circulatieleidingen voor warm water zijn ‘hot’ voor HappyDrops toepassingen, letterlijk en figuurlijk. Naast het voorkomen van kalkaanslag, kan de bewezen anticorrosieve werking van de waterbehandeling van grote meerwaarde zijn voor ringleidingen.

Er zijn helaas vaak problemen met circulatieleidingen in warmwaterinstallaties. Bij lekkageproblemen door putcorrosie in ringleidingen kan de HappyDrops waterbehandeling uitkomst bieden.

Dankzij de fosfaatmineralen wordt een coating opgebouwd aan de binnenkant van de leidingen. Dit specifieke ‘coating’ aspect maakt de HappyDrops waterbehandeling uniek. Lekkages kunnen pro-actief worden voorkomen.

Met een coating aan de binnenkant van de leidingen worden alle circulatieleidingen voor tapwater minder kwetsbaar. De kans op lekkages is daardoor aantoonbaar kleiner.

Praktijkvoorbeeld: appartementencomplex met 70 woningen verlost van problemen met lekkages

Uitdagingen met circulatieleidingen voor tapwater

De circulatieleiding voor warm tapwater wordt steeds vaker toegepast. Zeker in grote gebouwen, waar het water grote afstanden moet overbruggen. 

Een goed ontwerp en uitvoering van de ringleiding bepaalt het tapwatercomfort. Meteen beschikking hebben over warm water is comfortabel, maar het continue laten circuleren van warm water heeft meerdere schaduwzijden.

In de praktijk blijken ringleidingen vaker problemen te hebben met:

  • slechte inregeling,

  • ontwerp met thermostatische inregelafsluiters is niet correct,

  • lekkages in roodkoperen buizen door corrosie,

  • foutieve aansluitvolgorde,

  • te lage retourtemperatuur,

  • lucht in de warmwaterleidingen en

  • hoog energieverbruik.

De gevolgen zijn meervoudig: weinig druk, weinig warm water, veel transportverlies, terugkerende lekkages, een hoge energierekening, zelfs legionella is mogelijk. 

Er zijn tal van technische oplossingen om de circulatieleiding vooral comfort en meer energiebesparing te laten bieden.

In dit artikel gaat het uitsluitend over lekkageproblemen bij circulatieleidingen.

Voorkom lekkages in circulatieleiding voor tapwater

1. Bescherm de waterleiding met een coating

Verzwakking van de koperen leidingen kan beperkt worden door een beschermingslaag aan de binnenkant van het leidingwerk.

Opbouw coating van binnenuit

De HappyDrops waterbehandeling zorgt voor een nieuwe verbinding van stoffen in het water. De toegevoegde fosfaatmineralen in combinatie met de natuurlijke hardheidsmineralen in het water vormen de stof calciumfosfaat.

Als calciumfosfaat in rechtstreeks contact komt met metaal (zoals koper) ontstaat er van nature een dunne, compacte coating.

Zichtbare coating in de waterleiding: een dichte, gelijkmatige en moeilijk oplosbare laag

Door de coating staat de leiding niet meer direct in contact met het warme water. Zo wordt stroomslijtage geminimaliseerd. Daarnaast wordt het corrosieproces een halt toe geroepen. Want leidingen kunnen alleen corrosief worden als water, zuurstof en metaal samenkomen.

‘Plugging effect’

Mocht er al lichte putcorrosie in de circulatieleiding aanwezig zijn dan kan de waterbehandeling er zelfs voor zorgen dat zwakke plekken worden afgedicht.

Voorwaarde is wel dat het broze corrosieve materiaal, dat juist voor de zwakke plek heeft gezorgd, nog niet is meegespoeld met de waterstroom. Want de losse corrosiedeeltjes worden dan een onderdeel van de coating.

In Engeland wordt dit het ‘plugging effect’ genoemd. Het is uniek voor de fosfaat waterbehandeling.

Ook bij corrosie geldt; voorkomen is beter dan genezen. Want met een pro-actieve houding kun je bestaande zwakke plekken in de circulatieleidingen behandelen en nieuwe lekkages voorkomen.


2. Optimaliseer de snelheid van de waterstroom

Leidingen slijten bovengemiddeld hard door de continue warmwaterstroom die met hoge snelheden door de circulatieleidingen wordt gestuwd.

De maximale snelheid van het water in de leidingen mag bij afname 2 meter per seconde (m/s) zijn, en bij geen gebruik van de circulatieleiding 0,7 m/s. De praktijk leert dat snelheden in circulatieleidingen vaak hoger zijn afgesteld.

Voor een goede oplossing zal er een waterleidingberekening gemaakt moeten worden. Alleen kan de snelheid niet zo maar verlaagd worden, omdat de kans op een te lage retourtemperatuur aanwezig is.

Hoe ziet zo’n berekening eruit? In onderstaande video tref je een uitwerking van de warmwater circulatieleiding.

3. Stel de optimale watertemperatuur in

Naast watersnelheid is de temperatuur van belang voor slijtage van leidingen. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe sneller de slijtage. Het optimaliseren van de temperatuur voorkomt onnodige schade aan de circulatieleiding.

Daarnaast is het van belang dat het systeem zo energie-efficiënt mogelijk wordt ingesteld.

De temperatuur moet overigens wel voldoende hoog zijn om aan de legionella-wetgeving te voldoen. Het waterwerkblad schrijft bij een warmwater circulatieleiding een minimale retourtempratuur van 60 graden voor. Zie hiervoor Waterwerkblad WB 4.4A.

Daarnaast is het van belang de leidingen goed te isoleren. Er mag namelijk niet meer dan 5°C temperatuurdaling optreden tussen begin en eind van de circulatieleiding om te voldoen aan NEN 1006 normering.


Bekijk ook


 
Martijn Brans