Voorkom lekkages in circulatieleiding
Lekkages in warmwater circulatieleidingen zijn een serieus probleem, zowel door de technische complexiteit als door de gevolgen die het kan hebben voor het gebouw en de bewoners.
Extra uitdaging is dat warmwater circulatieleidingen vaak geïsoleerd zijn tegen warmteverlies en in muren of vloeren zijn weggewerkt. Daardoor kunnen lekkages moeilijk te detecteren en te lokaliseren zijn totdat er al zichtbare schade is.
Uitdagingen bij lekkages in warmwatercirculatieleidingen
Hieronder zijn de meest voorkomende uitdagingen in relatie tot lekkages in de warmwater circulatieleidingen opgesomd. Andere problemen bij ontwerp en uitvoering van een ringleiding worden hier buiten beschouwing gelaten.
Hogere slijtage door waterstroom: warmwater circulatiesystemen staan onder constante druk door het continue circuleren van water, wat de leidingen sneller kan doen slijten. Hierdoor ontstaan er na verloop van tijd kleine haarscheurtjes of zwakke plekken.
Versnelling putcorrosie: door de continue warmwaterstroom kan de oxide beschermlaag in koperen leidingen sneller worden aangetast. Daarmee wordt de kans op putcorrosie vergroot.
Versnelling kalkafzetting: bij warmwater circulatie kan kalkafzetting in leidingen sneller optreden, vooral in gebieden met hard water. Deze afzettingen beperken uiteindelijk de waterdoorvoer en veroorzaken verhoogde druk op de leidingen.
Hogere kwetsbaarheid verbindingsstukken: koppelingen en verbindingen zijn de zwakste punten in ieder leidingnetwerk, vooral bij warmwater circulatiesystemen waar thermische uitzetting kan optreden door temperatuurwisselingen.
Lekkages voorkomen in circulatieleiding voor tapwater
Hierna volgen drie ingrepen die problemen met lekkages verminderen dan wel helemaal oplossen.
1. Waterbehandeling toepassen
Door fosfaatmineralen toe te voegen aan drinkwater ontstaat een beschermende, stabiele laag aan de binnenkant van het leidingwerk. Zo wordt stroomslijtage geminimaliseerd.
Daarnaast ontstaan door de toevoeging van fosfaatmineralen aan water ontstaan een beschermende, stabiele laag die de het leidingoppervlak van binnenuit beschermd. De kans op nieuwe lekkages wordt hiermee geminimaliseerd.
2. Snelheid van de waterstroom aanpassen
Leidingen slijten bovengemiddeld hard door de continue warmwaterstroom die met hoge snelheden door de circulatieleidingen wordt gestuwd.
De maximale snelheid van het water in de leidingen mag bij afname 2 meter per seconde (m/s) zijn, en bij geen gebruik van de circulatieleiding 0,7 m/s. De praktijk leert dat snelheden in circulatieleidingen vaak hoger zijn afgesteld.
Voor een goede oplossing zal er een waterleidingberekening gemaakt moeten worden. De snelheid van het water kan niet zo maar verlaagd worden, omdat de kans op een te lage retourtemperatuur aanwezig is.
Hoe ziet zo’n berekening eruit? In onderstaande video tref je een uitwerking van de warmwater circulatieleiding.
3. Watertemperatuur instellen
Naast watersnelheid is de temperatuur van belang voor slijtage van leidingen. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe sneller de slijtage. Het optimaliseren van de temperatuur voorkomt onnodige schade aan de circulatieleiding.
De temperatuur moet overigens wel voldoende hoog zijn om aan de legionella-wetgeving te voldoen. Het waterwerkblad schrijft bij een warmwater circulatieleiding een minimale retourtempratuur van 60 graden voor. Zie hiervoor Waterwerkblad WB 4.4A.
Daarnaast is het van belang de leidingen goed te isoleren. Er mag namelijk niet meer dan 5°C temperatuurdaling optreden tussen begin en eind van de circulatieleiding om te voldoen aan NEN 1006 normering.
Conclusie
Leidingwerk van circulatieleidingen zijn extra gevoelig voor lekkages. Er zijn drie oplossingen. Het toevoegen van fosfaatmineralen kan putcorrosie helemaal stop zetten. De temperatuur en de stroomsnelheid van het water in de ringleiding aanpassen helpen ook aantoonbaar voor het verlagen van risico’s op lekkage.