Loodafgifte minimaliseren zonder loden leidingen te vervangen?

 
loden leidingen

Loden leidingen kun je het beste vervangen. Is dit erg moeilijk dan kun je ook een coating aanbrengen. Zo minimaliseer je de loodafgifte in het drinkwater

Woningen die gebouwd zijn voor 1960 kunnen nog loden leidingen hebben. 

Is loden leiding vervangen altijd noodzakelijk? Ja, dat is wel de beste optie zoals het RIVM, Stichting Milieu Centraal, drinkwaterplatform en de gezondheidsraad aangeven.

Maar wanneer vervanging van de loden waterleiding te kostbaar is, dan bestaat er een alternatief. Je kunt een coating aanbrengen aan de binnenkant van de leidingen. Zo wordt de loodafgifte in drinkwater geminimaliseerd.

Loden waterleidingen geven een kleine hoeveelheid lood af aan het kraanwater. Consumptie daarvan is ongezond. Het drinken van water met looddeeltjes heeft met name een negatieve impact op de ontwikkeling van hersenen. Jonge kinderen zijn er dus extra gevoelig voor.

Ook kan een hoge loodblootstelling leiden tot nadelige effecten op de nieren en de bloeddruk. Daarom is het advies om loden leidingen te laten vervangen. 

Coating voor loden leidingen

In Engeland zijn er nog veel loden waterleidingen. Drinkwaterbedrijven voegen fosfaat mineralen toe aan het drinkwater om het vrijkomen van lood uit loden leidingen te minimaliseren.

Deze methode kan iedereen ook zelf toepassen. Een HappyDrops Home is een doseertoestel dat de waterkwaliteit verbetert door fosfaat mineralen aan het water toe te voegen. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. Opbouw coating beschermt koperen- en loden leiding

  2. Coating voorkomt loodafgifte door loden leiding

  3. Coating voorkomt koperafgifte door koperen leiding

  4. Nooit meer kalkaanslag in huis

loden-leidingen-amsterdam

Ongeveer 10.000 woningen in Amsterdam hebben nog loden leidingen

Loodafgifte voorkomen en vertragen

Een individueel waterbehandelingssysteem kan zo ook een oplossing bieden om loodafgifte door loden leidingen te minimaliseren. Dit wordt gerealiseerd door de mineraalbalans van het water te veranderen.

De coating wordt opgebouwd doordat mineraalrijk water continu door de leidingen stroomt en reageert met het metaal van de waterleiding. Er ontstaat zo een nieuwe deklaag.

Vorming van coating in loden leiding

Deze beschermlaag wordt opgebouwd doordat de opgeloste stoffen calciumfosfaat [Ca₃(PO₄)₂] en magnesiumfosfaat [Mg₃(PO₄)₂] reageren met het lood van de loden leiding. De stoffen worden zo langzaam omgezet in een stabiele vaste kristal textuur met de chemische formule [Pb5 [PO4] 3OH]. Ook wel Hydroxylpyromorphite genoemd.

coating-loden-waterleiding

Zichtbare coating in de waterleiding: een dichte, gelijkmatige en moeilijk oplosbare dekkingslaag

De opbouw van een ultradunne maar sterke, uniforme laag vormt een obstakel voor mogelijk loslatende looddeeltje. Het voorkomt dat water en lucht de loden leidingen verder kunnen aantasten. Daarmee wordt een verhoogd loodgehalte in het drinkwater vertraagd of zelfs geheel voorkomen.

Moeilijk te herkennen

Voor bewoners is het moeilijk te herkennen of er te veel lood in het drinkwater zit. Wettelijk is 10 microgram per liter toegestaan. Het probleem is dat je het niet kunt proeven en niet kunt zien.

De leidingen kun je wel herkennen aan een typisch grijze kleur, maar sommige leidingen zitten dieper in de vloer of in de grond. Daar kun je als bewoner moeilijk bij. 

Test loden leidingen

Hoe weet je of een leiding van lood is? Een loden leiding herken je op twee manieren:

  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Ga je er met een schuurpapier overheen, dan zal de leiding zilver worden. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden rood of geel als je er met schuurpapier overheen gaat.

  • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als je er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een schroevendraaier of een lepel.

Loden leidingen herkennen? Kijk onderstaand filmpje en dan je kunt zelf eenvoudig loden leidingen herkennen.

200.000 woningen hebben nog loden leidingen

In de loop van de jaren zijn al veel leidingen vervangen, maar lang niet overal. Dat zegt Fred Woudenberg van de GGD Amsterdam en tevens commissievoorzitter van de Gezondheidsraad nog in 2019 tijdens een interview met AT5. Naar schatting zijn er nog honderd- tot tweehonderdduizend woningen in Nederland waarbij de loden leidingen nog niet zijn vervangen.

Conclusie

Vervanging is de allerbeste optie bij loden leidingen.

  • Bent je eigenaar van de woning? Dan kunt je dat zelf (laten) doen.

  • Bent je huurder? Vraag dan de eigenaar of woningcorporatie om dit te doen. Deze is dit niet verplicht.

Is vervanging onmogelijk of te kostbaar dan is er een alternatief. Het coaten van loden leidingen met een fosfaatbehandeling zoals de HappyDrops Home kan dan een oplossing bieden. De afgifte van looddeeltjes aan het drinkwater wordt zo ook geminimaliseerd of zelfs volledig voorkomen.

Bekijk ook


 
Martijn Brans