Hoe komt het dat ik nog steeds kalkmineralen zie met HappyDrops?

 
kalkaanslag-douchewand

Het is logisch dat je nog steeds kalkmineralen ziet, want de HappyDrops waterbehandeling laat alle kalkmineralen in het water en voegt fosfaatmineralen toe.

Fosfaten binden zich van nature aan kalkmineralen en zo vormt zich de nieuwe stof calciumfosfaat. Calciumfosfaat wordt zichtbaar bij opdroging van water.

Deze stof is goed oplosbaar in water en eenvoudig te verwijderen zonder zure anti-kalkmiddelen.

Welke stoffen zitten in ons drinkwater?

Ons drinkwater bevat veel verschillende stoffen; naast waterstof ook chloride, natrium, calcium, magnesium en sulfaat.

Als water opdroogt, dan blijven deze stoffen als reststoffen achter. En dat zie je.

Gemiddelde drinkwatersamenstelling naar relatief gewicht van opgeloste stoffen. Bron: Lenntech

Vlekvrij water bestaat, maar is ongeschikt als drinkwater

Er bestaat ook water zónder opgeloste stoffen: gedemineraliseerd water. Alle stoffen zijn eruit gefilterd. Als demiwater opdroogt, dan zie je dus ook geen achtergebleven stoffen. Ideaal voor thuis zou je zeggen…

Maar gedemineraliseerd water is niet geschikt als drinkwater. Wanneer je demi water drinkt, worden goede mineralen in het lichaam door het gedemineraliseerde water opgenomen. Het lichaam krijgt zo een tekort aan mineralen en dat is ongezond.

Voor thuis is het dus onvermijdelijk dat er reststoffen zichtbaar zijn als water is opgedroogd.

gedemineraliseerd_water

Gedemineraliseerd water is goed voor het strijkijzer, maar ongezond om te drinken

Calciumfosfaat wordt zichtbaar bij opdroging van water

Zoals gezegd worden aanwezige stoffen zichtbaar bij opdroging van water, dus ook calciumfosfaat. De stoffen zie je vooral op gladde, spiegelende oppervlakken (glas, rvs, chroom, autolak).

Is het nieuwe kalkaanslag wat ik zie?

Nee, absoluut niet. Door de waterbehandeling met HappyDrops ontstaat er calciumfosfaat. De nieuwe verbinding zorgt ervoor dat er geen calciumcarbonaat (kalkaanslag) kan ontstaan.

De verbinding tussen calcium en fosfaat is onomkeerbaar. Dat betekent dat calciumfosfaat zich dus niet meer kan omvormen tot calciumcarbonaat.

Hoe verwijder je calciumfosfaat?

Calciumfosfaat is relatief eenvoudig te verwijderen doordat het oplost in water. Dus met warm water, eventueel aangevuld met een geconcentreerde ontvetter, kun je de zichtbare kalkmineralen verwijderen.

Ter vergelijk; kalkaanslag lost niet op in water. Het slaat neer, plakt vast en bouwt zich op tot een vaste, steeds dikker wordende versteende laag. Kalkaanslag is alleen te verwijderen met zure middelen.

Weten hoe? Lees: 8 middelen om kalkaanslag te verwijderen

schoonmaken-ontkalken

Een microvezeldoek met warm water en ontvetter is de beste mix om zichtbare kalkmineralen te verwijderen

Kun je watervlekken voorkomen?

Watervlekken kun je voorkomen door de douche, het aanrecht of andere oppervlakken droog te maken. Geen abracadabra natuurlijk, want dan kunnen er geen reststoffen achterblijven.

En als de kalkmineralen moeilijk te verwijderen zijn?

Moeilijk verwijderbare kalkmineralen met een HappyDrops systeem kunnen vier oorzaken hebben:

  1. De watervlekken bestaan niet alleen uit kalkmineralen maar ook uit zeep-, huid- en vetresten. Bij het schoonmaken van keuken en badkamer kun je het beste warm water in combinatie met een ontvetter gebruiken. Denk aan een allesreiniger of groene Dreft. Geef het wel even de tijd om in te weken!

  2. Als waterdruppels vaak opdrogen op dezelfde plaats, dan stapelen stoffen zich op. Als de achtergebleven calciumfosfaat niet wordt verwijderd, dan stapelt ook calciumfosfaat zich langzaam op. Door dit ‘stapeleffect’ van stoffen duurt het langer voordat stoffen weer oplossen in water.

  3. Wanneer vlekken alleen te verwijderen zijn met een zuur anti-kalkmiddel, dan is het oude kalkaanslag die opnieuw neerslaat. Na ingebruikname van een HappyDrops systeem laat oude kalkaanslag langzaam los, spoelt mee met de waterstroom en kan opnieuw neerslaan als waterdruppels opdrogen. Dit fenomeen van oude kalkaanslag is van voorbijgaande aard. De duur van het ontkalkingsproces is variabel en hangt af van de hoeveelheid en compactheid van de aanwezige kalkaanslag.

  4. De fosfaatdosering van de HappyDrops waterbehandeling is te laag en de doseerunit is aan vervanging toe. Bij een te lage fosfaatdosering kan er opnieuw calciumcarbonaat ontstaan.

De douchekop kun je het beste periodiek schoonmaken met water en een doek. Dit voorkomt een stapeling van stoffen in de nippels van de douchekop

Wat gebeurt er in de Quooker, boiler en andere warmwater systemen?

De HappyDrops waterbehandeling zorgt ervoor dat kalkmineralen in het water in opgeloste toestand blijven en niet neerslaan op verwarmingselementen. Er ontstaat zo geen kalkaanslag in de systemen.

Ontkalken van je Quooker, wasmachine, espressomachine is dan ook niet meer nodig.

Wel is het verstandig om regelmatig met een doek en warm water het uiteinde van de kokend waterkraan of koffiezetapparaat schoon te maken. Daar drogen namelijk druppels op en kunnen de mineralen zich stapelen.

Conclusie

Samengevat zijn watervlekken niet te voorkomen, maar zijn er wel verschillen in de samenstelling en hardnekkigheid van vlekken.

Een HappyDrops systeem laat alle gezonde hardheidsmineralen in het water en voegt een kleine hoeveelheid fosfaatmineralen toe. Zichtbare vlekken met calciumfosfaat lossen relatief eenvoudig op met warm water eventueel aangevuld met een ontvetter.

Warmwatersystemen zoals een Quooker hoef je niet meer te ontkalken. Dit komt omdat kalkmineralen in een waterrijke omgeving in opgeloste toestand blijven en niet neerslaan.

anti-kalk

Zure anti-kalkmiddelen zorgen voor schade aan kranen, voegwerk en kitnaden. Ons eerste advies is om deze schoonmaakmiddelen niet meer te gebruiken met een HappyDrops in huis.

Bekijk ook

 
 
Martijn Brans