HappyDrops versus waterontharder: watersamenstelling

 
zacht-water-waterontharder-prijs

Het drinkwater vanuit een waterontharder en een HappyDrops Home is in beide gevallen goed voor onze gezondheid. Wel veranderen deze waterbehandelingstechnieken de samenstelling van het water. Maar wat verandert er dan?

Een waterontharder verwijdert kalkmineralen calcium en magnesium uit het drinkwater en voegt natrium (zout) toe.

Een HappyDrops systeem haalt niets uit het water maar voegt een kleine hoeveelheid fosfaat mineralen toe aan het drinkwater. 

Samenstelling opgeloste stoffen per liter drinkwater

Water is een neutrale stof die helpt om verzuring van het lichaam te voorkomen. Van nature is het lichaam erop gericht de pH-waarden zo stabiel mogelijk te houden. Water, groenten en fruit helpen daarbij, mede door de aanwezigheid van niet-verzurende mineralen als calcium en magnesium.

In ons kraanwater zit voornamelijk puur water (H2O) en daarnaast  allerlei natuurlijke elementen. Denk hierbij aan chloride, calcium, waterstofcarbonaat, magnesium en sulfaat

In onderstaande tabel kun je zien wat de invloed van de waterbehandeling is op de hoeveelheid genoemde mineralen; calcium, magnesium, natrium en fosfaat per liter drinkwater.

Daarnaast staat bij iedere stof het percentage vermeld van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) gebaseerd op aanbevelingen van de gezondheidsraad Onder de tabel volgt een verdere toelichting per opgeloste stof per liter drinkwater.

Drinkwater Onbehandeld HappyDrops Home Waterontharder
Natrium 30 mg (1,2% ADH) 30 mg (1,2% ADH) 30+68=98 mg (4% ADH)
Calcium 50 mg (5% ADH) 50 mg (5% ADH) 0 mg
Magnesium 9 mg (3% ADH) 9 mg (3% ADH) 0 mg
Fosfaten 0 mg 2 mg (01% ADH) 0 mg

Bron: Vitens, HappyDrops 2022

water-drinken-calcium.jpg

De waterontharder haalt de aanwezige calcium en magnesium (60 milligram) uit het water. Dit wordt ingewisseld door natrium (70 milligram).

Natrium

Een waterontharder voegt natrium (zout) toe aan het drinkwater. Hierdoor stijgt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium met ongeveer 6 procent bij het drinken van twee liter water per dag.

Aangezien 85 procent van de Nederlanders meer zout innemen dan aanbevolen (9 gram in plaats van 3 gram per dag) is dit een punt van aandacht.

Een overschrijding van de zoutinname kan een hoge bloeddruk veroorzaken. En een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

De Nederlandse Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

bloeddruk-natrium

Als er te veel natrium in je lichaam zit, houdt je vocht vast. Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk.

Calcium

Een waterontharder verwijdert calcium uit het water en loost de mineralen op de afvoer. Bij de waterbehandeling van HappyDrops blijft calcium in het drinkwater aanwezig.

Calcium is nodig voor de opbouw en onderhoud van de botten en het gebit en heb je elke dag nodig. Via ons drinkwater krijgen we gemiddeld 5 procent van de ADH calcium mineralen binnen.

Het helpt tegen botontkalking op latere leeftijd, maar is ook nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen.

Calcium is ook betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en hormoonstofwisseling en het transport van andere mineralen in het lichaam.

calcium-voeding

Magnesium

Een waterontharder verwijdert ook magnesium uit het water. Bij de waterbehandeling van HappyDrops blijft magnesium in het drinkwater aanwezig.

Via het drinkwater krijgen wij gemiddeld 3 procent van de ADH binnen. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor een goede werking van de hartspier en andere spieren. Ook speelt het een rol bij de botopbouw en de overdracht van prikkels in de zenuwen.

Uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM blijkt dat circa 22 procent van de volwassen vrouwen en 27 procent van de volwassen mannen minder magnesium binnenkrijgt dan wordt aanbevolen. Bij jongeren tussen 14 en 18 jaar gaat het zelfs om 60 à 75 procent.

voorkom-tandbederf.jpg

Tandbederf voorkom je met magnesium in je voeding

Fosfaten

HappyDrops systemen verhogen de fosfaatwaarden van het water. Bij het drinken van één liter water per dag krijgt iemand 2 milligram extra fosfaat binnen. Dit is gelijk aan 0,3 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Fosfaten zijn natuurlijke mineralen die we in ons dagelijkse voedingspatroon nodig hebben voor sterke botten en gezonde tanden. 

Bij het drinken van twee liter water per dag neemt de gemiddelde fosfaatinname met maximaal 4 milligram per dag toe. Deze stijging is zo minimaal dat daar geen positieve of negatieve gevolgen voor de gezondheid aan toe te schrijven zijn.

voeding-fosfaat

Fosfaat in voeding wordt voor 50-60% opgenomen door het lichaam

Conclusie

Het drinken van zacht water van een waterontharder en het mineraalrijk water van de HappyDrops systemen is goed voor de gezondheid.

Als er een keuze moet worden gemaakt tussen de twee technieken dan is het drinkwater met een HappyDrops systeem gezonder dan onthard drinkwater van de waterontharder.

Gezonde kalkmineralen blijven behouden en er wordt geen natrium aan het water toegevoegd. Er zitten zo met een HappyDrops waterbehandeling meer mineralen in het drinkwater.


Bekijk ook

 
Mark Vrolings