Waterontharder in meterkast
De meterkast in huis is vaak de ideale plek voor installatie van een waterontharder. De ruimte is toegankelijk en dichtbij de watermeter.
Water, elektra en gas komen bij elkaar in de kleine ruimte. Dus bij de installatie van de waterontharder in je meterkast moet veiligheid wel altijd op nummer 1 staan.
Maar waar moet je meterkast aan voldoen? En waar kun je rekening mee houden als je een waterontharder in meterkast wil plaatsen? Dat en meer kun je lezen in dit artikel.
Waterontharder mag in de meterkast
Belangrijk te weten is dat er na oplevering van de meterkast (en de woning) geen regelgeving meer bestaat voor wat betreft de indeling/inrichting van de meterkast.
Dus na oplevering van het huis valt de indeling/inrichting van de meterkast onder de verantwoordelijkheid van de bewoner. Conclusie: waterontharder in meterkast, in principe geen probleem.
Past een waterontharder in jouw meterkast?
Zien of het systeem in jouw meterkast past, is meestal een kwestie van even de rolmaat erbij pakken.
HappyDrops past perfect in de meterkast
Veel mensen komen uiteindelijk bij een HappyDrops uit omdat ze op zoek zijn naar een compact systeem zonder afvoer en stroom. Vaak vanwege een kleine meterkast of beperkte ruimte in de meterkast.
Ook fijn om te weten: de installatie is relatief eenvoudig. Hij kan door handige doe-het-zelvers of een erkende installateur worden aangesloten op vrijwel iedere waterleiding.
Een HappyDrops systeem is daarnaast vrijwel onderhoudsvrij. Het enige dat je hoeft te doen, is eens per twee à drie jaar de doseerunit (laten) vervangen.
Nieuwbouw zonder gasmeter in meterkast
In nieuwbouwhuizen zit vaak geen gasmeter (meer) in de meterkast. In dat geval is er meer ruimte voor een waterontharder onder de stoppenkast.
Waterontharder met stadsverwarming?
Heb je stadsverwarming in huis dan is de ruimte in de meterkast nog beperkter. De stadsverwarmingsunit en aansluiting nemen de volledige ruimte tot een hoogte van 1 meter in beslag.
Toch is het ook hier mogelijk om een waterontharder of HappyDrops te installeren. Het vraagt iets meer creativiteit zoals je op onderstaande voorbeelden kunt zien.
Overigens is het wel van belang om te weten of er sprake is van collectieve of individuele stadsverwarming. In het laatste geval is het effect van de waterbehandeling veel groter dan bij collectieve stadsverwarming. Meer weten? Lees dan het artikel of stadsverwarming en een waterbehandeling zinvol is.
HappyDrops installatie in meterkast: timelapse
Paul Aldenkamp, een erkend installateur waar we regelmatig mee samenwerken, heeft voor ons een timelapse gemaakt van een HappyDrops installatie in de meterkast. Check de video hieronder.
Meterkast te klein voor waterontharder
Is je meterkast te klein voor de installatie van een traditionele waterontharder? Dan kun je natuurlijk afzien van van je waterontharder. Maar je kunt ook naar alternatieven kijken. Denk bijvoorbeeld aan:
Een compacte HappyDrops Home in de meterkast of
De waterontharder direct naast de meterkast plaatsen
De waterontharder in de kruipruimte onder de meterkast installeren
HappyDrops naast de meterkast
Soms is de meterkast zelfs te vol voor een HappyDrops Home zoals je onderstaand kunt zien. De klant had net een nieuwe badkamer geïnstalleerd en merkte na een paar maanden dat kalkaanslag weer een probleem was. Maar er was écht geen ruimte in de meterkast voor installatie van een waterontkalker.
Op advies van de installateur heeft zij vervolgens een HappyDrops Home op de waterleiding laten plaatsen. De beperking dat het systeem niet in maar naast de meterkast is geplaatst nam zij voor lief.
HappyDrops in kruipruimte direct onder de meterkast
Geen ruimte in de meterkast maar wel een kruipruimte eronder? Dan kan kan de HappyDrops misschien ook in de kruipruimte worden opgehangen.
Wettelijk kader voor plaatsing van een waterontharder in de meterkast
In het Bouwbesluit 2012 staat exact aangegeven hoe een meterruimte er bij oplevering uit moet zien. De norm NEN 2768 beschrijft de eisen voor de minimale afmetingen en indeling van de meterkast voor een woning.
Een meterruimte heeft vaste afmetingen en vaste posities van inkomende kabels en leidingen van nutsbedrijven. De meterkast vormt de overgang tussen het openbare en private leidingnet.
Wil je meer weten over jouw aansluitingen? Kijk dan op mijnaansluiting.nl
Netbeheerder zorgde even voor verwarring
Waterontharder in meterkast, mag het of mag het niet?
Mag het nou wel of niet, een waterontharder in de meterkast? Een tijdje geleden zorgde netbeheerder Westland Infra onbedoeld voor verwarring over deze vraag. Dat had alles te maken met een uitzending van het bekende tv-programma ‘Mr. Frank Visser: wordt u al geholpen?’
In de uitzending van 15 oktober 2020 behandelde Mr. Visser een casus met betrekking tot een waterontharder in de meterkast. Als je door alle reclame heen bent, het stukje over de waterontharder begint op 12:30.
Lang verhaal kort: iemand is bezorgd over de waterontharder van zijn buurman. Die, je raadt het al, in de meterkast is geplaatst. Want wat als die zou gaan lekken?
Daarbij werd zelfs de suggestie gewekt dat de netbeheerder richtlijnen heeft die de plaatsing inderdaad verbiedt. Dit bleek echter te berusten op een misverstand. Daarom heeft Westland Infra later een rectificatie op haar website geplaatst.
In die rectificatie staat dat het plaatsen van de waterontharder gewoon toegestaan is. Maar let op. Als de waterontharder werkzaamheden in de weg zit, zal de netbeheerder je wél vragen om hem te verwijderen.
Wil je precies weten hoe het zit met de do’s en dont’s in je meterkast? Check de meterkastrichtlijnen op de site van Enexis. Als jij je daaraan houdt, kun je gewoon een waterontharder in je meterkast plaatsen.
Wat komt er binnen in de meterkast?
De meterkast is het centrale punt van de techniek in huis. In de meterruimte hangen per nutsbedrijf de verbruiksmeters, vandaar de naam of term meterruimte of meterkast.
In de meterruimte komen de leidingen en apparatuur samen van: aardgas, drinkwater, elektriciteit, elektrische aarding, subsidiemeter zonnepanelen, stadsverwarming, kabeltelevisie, vaste telefoon, internet, en WiFi.
Veiligheid
De meterkast moet eenvoudig bereikbaar zijn voor het uitlezen van de meterstanden en het uitvoeren van eventuele reparaties.
Eisen die de netbeheerder kan stellen, zijn bijvoorbeeld:
Plaatsing binnen enkele meters van de hoofdtoegang
Vrije leidingloop gegarandeerd, geen obstakels aanwezig
Spleetvormige openingen voor ventilatie
Geaarde bodemplaat
Geen (horizontale) waterleidingen boven de meterkast
Voordelen en beperkingen waterontharder in meterkast
Voordelen
Een waterontharder in de kleine meterkast kunnen (laten) plaatsen heeft voordelen:
Overal in huis profijt van de waterbehandeling door plaatsing direct na watermeter
Het systeem staat uit het zicht
De ruimte is toegankelijk voor beheer
Beperkingen
Toch zijn er ook een aantal valkuilen voor het installeren van een waterontharder in meterkasten:
Niet alle waterontharders passen in de kleine meterkast (denk aan harscilinders, zoutbakken en zoutzakken)
Geen standaard afvoer (bij waterontharders met spoelwater)
Geen standaard stopcontact aanwezig (waterontharders met stekker)
Waterleiding is al voor de meterkast opgesplitst
Waterontharder in kruipruimte
Is er onvoldoende plaats in de meterkast voor de waterontharder? Of hangt de watermeter in de kruipruimte? Dan is de kruipruimte ook een ideale plek voor de installatie van een waterontharder of een HappyDrops Home.
De voorwaarden voor installatie van de HappyDrops Home zijn minimaal. Je hebt een vrije muurruimte nodig voor de bevestiging van de witte bevestigingsbeugel. Daarnaast hoeft de kruipruimte slechts 50 centimeter diep te zijn. En het systeem hoeft niet op een afvoer en of stroom te worden aangesloten.
Is je meterkast geschikt voor het plaatsen van een waterontharder?
Wij kunnen vrij snel beoordelen of het mogelijk is om een waterontharder of HappyDrops in jouw meterkast te plaatsen.
Bij de beoordeling geven we ook direct aan of dit met een standaard installatie kan gebeuren.
Als er meerwerk nodig is, dan ontvang je een offerte op maat. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent en word je niet geconfronteerd met extra kosten achteraf.
Foto's doorsturen van de meterkast
Als je hieronder een offerte aanvraagt, weet je snel wat er mogelijk is in jouw meterkast. Zodra we je aanvraag hebben ontvangen, vragen we nog om de volgende gegevens van de meterkast:
Foto van de watermeter inclusief waterleiding achter de meter (ter beoordeling van systeemaansluiting)
Overzichtsfoto van de ruimte waar de watermeter zich bevindt (ter beoordeling van veilige systeembevestiging)
Afmetingen van de meterkast (breedte x hoogte x diepte in cm)
Zelf installeren of laten installeren
Ben je IKEA-handig en steek je graag je handen uit de mouwen? Met het juiste gereedschap en een duidelijke uitleg is het niet heel moeilijk de HappyDrops Home te installeren. Lees er hier meer over.
Laat je de HappyDrops Home liever installeren door een erkend installateur? Dat kan natuurlijk ook, de keuze is aan jou!
Gratis bezorging door HappyDrops
Als je voor een HappyDrops Home kiest dan wordt het systeem gratis bij je thuis bezorgd (ook in België).
Een nieuwe doseerunit heb je pas over een paar jaar nodig en die leveren we ook kosteloos thuis af!