Vergelijk HappyDrops en waterontharder uitgebreid

 

Allebei effectief tegen kalkaanslag maar toch heel verschillend

De populariteit van waterontharders is de laatste jaren enorm toegenomen en staan in Nederland op nummer 1 in het voorkomen van kalkaanslag in huis.

Het is niet de enige oplossing tegen kalkaanslag. HappyDrops Home biedt een anti-kalkoplossing zonder natrium (zout) aan het water toe te voegen.

Het systeem voegt natuurlijke fosfaat mineralen toe aan het water waardoor de hardheidsmineralen calcium en magnesium hun hechtingskracht verliezen. En zo kan er ook geen kalkaanslag meer ontstaan.

Succes van waterontharder versus nieuwe speler HappyDrops waterontkalker

Waterontharders zijn sinds begin jaren ‘90 bezig aan een sterke opmars in Nederland. Het succes waarmee kalkaanslag wordt tegengegaan zorgt ervoor dat er al vele honderdduizenden systemen bij mensen thuis zijn geïnstalleerd. De ervaringen zijn dan ook veelal positief.

Positieve waterontharder ervaringen kun je nalezen via de consumentenbond en tweakers.

HappyDrops is een relatief nieuwe speler sinds 2016 met een waterbehandeling die nog vrij onbekend is in Nederland. Interessant om een waterontharder en de HappyDrops Home waterontkalker eens naast elkaar te zetten!

Hoe verhoudt de HappyDrops waterontkalker zich ten opzichte van een traditionele waterontharder? Hieronder volgt een vergelijk op de volgende punten:

  1. Bewezen werking

  2. Watersamenstelling

  3. Waterverbruik

  4. Corrosiebescherming

  5. Waterdruk

  6. Onderhoud

  7. Periodiek bijvullen

  8. Installatie

  9. De prijs

1. Bewezen werking

De belangrijkste kracht van zowel de waterontharder als de HappyDrops Home is dat beide systemen bewezen effectief zijn. Met deze systemen is je huis 100% vrij van kalkaanslag. Alleen de manier waarop kalkaanslag wordt voorkomen is wel totaal anders.

Beide waterbehandelingstechnieken bestaan al ruim 100 jaar en zijn 100% effectief. Ze veranderen de watersamenstelling. Geen andere antikalk-technieken dan ionenwisseling en fosfaat dosering hebben zo’n lange geschiedenis.

De waterontharder is een ionenwisselaar en levert continue zacht water. De techniek is gebaseerd op ionenwisseling. Bij ionenwisseling worden in het water aanwezige calcium- en magnesium ionen door middel van adsorptie aan een vaste stof (hars, adsorbens) gebonden.

Tegelijkertijd laten natrium ionen los van de harskern en worden zo aan het water toegevoegd. Dat is de wisseling van ionen. De eerste waterontharders zijn ontstaan rond 1900.

De HappyDrops Home is een natuurlijk doseersysteem op basis van fosfaat mineralen. Fosfaten gaan natuurlijke verbindingen aan met kalkmineralen calcium en magnesium.

Hierdoor verliezen de hardheidsmineralen hun plakkracht. Deze waterbehandelingstechniek is ook ontwikkeld in het begin van de 19e eeuw.

Voorkomen van kalkaanslag met waterontharder

Een waterontharder verwijdert kalkmineralen uit het water en voegt natrium toe. Zo wordt van hard water zacht water gemaakt. Als er geen kalkmineralen meer in het water zitten, kan er ook geen kalkaanslag worden opgebouwd.

De kern van de waterontharder bestaat uit een harsbed van kleine bolletjes. De harscellen hebben een gemiddelde diameter van 0,3 tot 0,5 mm. De opgeloste calcium en magnesiumdeeltjes in het water worden uitgewisseld tegen natrium.

kunstharst-waterontharder.jpg

Harscellen met een doorsnede van gemiddeld 0,4 mm vormen de kern van een waterontharder

Binnen twee dagen is het harsbed verzadigd met calcium en magnesium en moet de waterontharder spoelen. Het zogenoemde regenereren gaat met een zoutoplossing. De kalkmineralen worden met spoelwater geloosd op het riool.

De hars van de waterontharder is na de spoelbeurt weer schoongespoeld en verzadigd met natrium. De harscellen zijn geactiveerd en kunnen nu weer een nieuwe hoeveelheid water ontharden.

Voorkomen van kalkaanslag met HappyDrops ontkalker

Een HappyDrops ontkalker haalt niets uit het water maar voegt natuurlijke fosfaat mineralen toe. De mineralen gaan een natuurlijke verbinding aan met de opgeloste kalkmineralen in het water waardoor ze hun plakkracht verliezen. Er kan zo geen kalkaanslag meer ontstaan.

De HappyDrops systemen maken voor verbetering van de waterkwaliteit gebruik van het Siliphos® doseersysteem. Het systeem is sinds 1991 goedgekeurd door de NSF.

Zowel in Amerika als in Europa wordt Siliphos® gebruikt door drinkwaterbedrijven, hotels als ook door consumenten.  

De kern van de HappyDrops ontkalker bestaat uit heldere Siliphos® bolletjes met een doorsnede van 2 cm. Zodra het water door het compacte doseersysteem stroomt, komt het in contact met de bolletjes. Ze geven daarbij een minimale hoeveelheid fosfaat mineralen af.

siliphos-dosering

Fosfaat dosering neemt toe tot maximaal 2,5 milligram per liter bij een watertemperatuur van 25 graden en een lagere stroomsnelheid

De mineralen gaan een natuurlijke verbinding aan met de kalkmineralen calcium en magnesium. Zo ontstaan de zouten calciumfosfaat [Ca₃(PO₄)₂] en magnesiumfosfaat [Mg₃(PO₄)₂].

De zouten calciumfosfaat en magnesiumfosfaat blijven in opgeloste toestand en slaan niet neer in leidingen en/of apparaten. Je hebt daarmee geen ‘last’ meer van kalkmineralen in het water.

De werkzaamheid van de twee drinkwaterbehandelingen berusten in beide gevallen op natuurlijke chemische processen en kunnen wetenschappelijk worden aangetoond.

Siliphos-water-ontharder

Siliphos bollen met een doorsnede van 2 cm vormen de kern van de HappyDrops Home

De werking in beeld

Hoe werkt een waterontharder met afvoer? En hoe werkt een HappyDrops Home zonder afvoer? Zowel voor een waterontharder als voor een HappyDrops waterontkalker is een korte animatiefilm over de werking van de systemen gemaakt. Binnen twee minuten ben je een hoop wijzer!

2. Watersamenstelling

Het drinkwater vanuit een waterontharder en een HappyDrops Home is in beide gevallen goed voor onze gezondheid. Wel veranderen deze waterbehandelingstechnieken de samenstelling van het water.

Waterontharder voegt zout toe

Het water dat door de waterontharder stroomt verandert van samenstelling doordat kalkmineralen zich aan de kunsthars in het systeem hechten.

Deze mineralen calcium (Ca2+ -ionen) en magnesium (Mg2+ -ionen) kunnen zich hechten aan de hars doordat ze ingewisseld worden voor natriumdeeltjes (zout).

Deze uitwisseling van stoffen is de kern van waterontharding op basis van ionenwisseling.

water-drinken-calcium.jpg

De waterontharder haalt de aanwezige calcium en magnesium (60 milligram) uit het water. Dit wordt ingewisseld voor natrium (70 milligram). Er blijft zo een grotere hoeveelheid aan natrium (100 milligram) achter in het drinkwater.

Bij het schoonspoelen van de harsfilter van de waterontharder (regenereren) worden de kalkmineralen met het pekelwater geloosd op het riool.

HappyDrops voegt fosfaatmineralen toe

HappyDrops haalt niets uit het water maar voegt fosfaatmineralen toe. Het toevoegen van fosfaatmineralen zorgt voor mineraalrijk water.

De nieuwe mineralen gaan een natuurlijke verbinding aan met de opgeloste kalkmineralen calcium en magnesium. Zo ontstaan de zouten calciumfosfaat [Ca₃(PO₄)₂] en magnesiumfosfaat [Mg₃(PO₄)₂].

De nieuwe verbindingen van calciumfosfaat en magnesiumfosfaat zorgen ervoor dat kalkelementen opgelost blijven in het water. En zo wordt kalkaanslag (de neerslag van calcium en magnesium) tegengegaan. De kalkmineralen plakken dus nergens meer aan vast.

Samengevat: een waterontharder verwijdert kalkmineralen calcium en magnesium uit het drinkwater en voegt natrium (zout) toe.

Een HappyDrops systeem haalt niets uit het water maar voegt een kleine hoeveelheid fosfaat mineralen toe aan het drinkwater. 

3. Waterverbruik

De HappyDrops Home produceert geen spoel- en afvalwater. Het waterverbruik verandert niet.

Een waterontharder wordt 3 à 4 keer per week schoongespoeld. Het schoonspoelen en opnieuw activeren van de harskern wordt regenereren genoemd. De spoelbeurt wordt gemiddeld 200 keer per jaar uitgevoerd.

Per spoelbeurt wordt 46 liter water verbruikt. Op jaarbasis is er 8.800 liter nodig voor de spoelingen. Het waterverbruik van een 2 persoons huishouden bedraagt ruim geschat 100.000 liter water per jaar. Het waterverbruik stijgt zodoende met gemiddeld 9% per jaar. Dit staat gelijk aan een maand extra waterverbruik per jaar.

4. Corrosiebescherming

Fosfaat mineralen zijn de enige natuurlijke stoffen in het water die een verbetering van de waterkwaliteit laten zien bij problemen met kalkaanslag én corrosie.

HappyDrops systemen voorzien de binnenkant van waterleidingen van een dunne, ondoordringbare beschermingslaag.

Dankzij deze dubbelwerking worden lekkages in huis voorkomen, omdat roestvorming in waterleidingen geen kans meer krijgt.

Waterontharders bieden geen bescherming tegen corrosie en HappyDrops wel. Corrosiebescherming is dus een groot pluspunt van een HappyDrops Home.

coating-waterleiding-corrosie

Opgebouwde beschermende laag aan de binnenkant van een waterleiding

5. Waterdruk

Verlies van waterdruk speelt altijd een rol wanneer je er een extra systeem tussen plaatst of de waterleiding langer maakt.

Minimaal drukverlies HappyDrops waterontkalker

Een groot voordeel van de HappyDrops waterontkalker is dat de afname in waterdruk minimaal is. Dat komt omdat het systeem oorspronkelijk is ontworpen voor de industrie en andere zakelijke grootverbruikers. Deze partijen moeten systemen hebben die in korte tijd grote hoeveelheden water kunnen verwerken.

De HappyDrops Home kan maar liefst 56 liter per minuut verwerken. Ter vergelijk: een douchekop gebruikt 8 tot 10 liter water per minuut en een stortdouche of regendouche kan wel tot 30 liter water per minuut verbruiken.

watermeter-stroomsnelheid.jpg

De watermeter van het drinkwaterbedrijf bepaalt de maximale stroomsnelheid in huis. Q3 2,5 betekent in dit geval 2.500 liter per uur.

Aangezien 95% van de Nederlandse huishoudens een watermeter van het drinkwaterbedrijf heeft met een maximale stroomcapaciteit van 41 liter per minuut zal de HappyDrops Home niet vaak op volle capaciteit worden getest. Het drukverlies bij 41 liter per minuut bedraagt 0,1 bar. En dat is verwaarloosbaar.

De terugval van waterdruk is zelfs zo beperkt dat een HappyDrops XL systeem zonder problemen in een appartementencomplex zonder drukverhoger geplaatst kan worden.

Hoger drukverlies waterontharder

Het drukverlies na plaatsing van een waterontharder is aanzienlijk hoger. Dat is logisch want het water moet door een fijnmazig filter stromen om de kalkmineralen uit het water te halen. De stroom van het water ondervindt dus meer weerstand en daardoor loopt de waterdruk terug.

douchekop.jpg

Douchen is echt fijn als er voldoende waterdruk is. Een lagere waterdruk in huis als gevolg van drukverlies merk je dan ook het snelste onder de douche.

Hoewel veel producenten claimen dat hun ontharders geen gevolgen hebben voor de waterdruk, zorgt een waterontharder bijna altijd voor een lagere waterdruk in huis.

Leverancier MooiWater geeft aan dat de waterdruk met een waterontharder daalt met gemiddeld 4,5%. Dat betekent dat een douchestroom van 11 liter water per minuut door het plaatsen van een ontharder terugloopt tot 10,5 liter.

Waterleverancier Vitens geeft aan dat het drukverlies bij ontharding kan oplopen tot 0,7 bar (70kPa).

Het drukverlies zou bij een voordruk van 3,5 bar een vermindering van de waterdruk betekenen van ongeveer 20%. Woon je in de binnenstad van Amsterdam met een voordruk van 2,0 bar dan verlies je zelfs 35% van de waterdruk.

6. Onderhoud

HappyDrops onderhoudsvrij

Een HappyDrops systeem is onderhoudsvrij. Dit komt omdat het een koudwater doorstroomtoestel is.

Er is geen besturingssysteem aanwezig en ook zijn er geen bewegende onderdelen die storing kunnen veroorzaken of periodiek onderhoud vragen.

Waterontharder periodiek onderhoud

Een waterontharder is niet onderhoudsvrij. Alle waterontharders hebben een besturingssysteem en worden al dan niet aangesloten op het netstroom.

Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de waterontharder 3 à 4 keer per week kan worden schoongespoeld.

De bewegende onderdelen in de waterontharder zijn onderhevig aan slijtage en moeten periodiek worden gecontroleerd en/of vervangen. De intervalperiode ligt tussen de 3 en 5 jaar. Hier kun je een service abonnement voor afsluiten. De jaarlijkse kosten variëren tussen 80 en 120 euro per jaar.

Na 5 jaar vervalt de garantie en kun je een service abonnement afsluiten om garantie te verlengen

Het schoonspoelen en opnieuw activeren van de waterontharder wordt regenereren genoemd. Het besturingssysteem stuurt hiervoor meerdere bewegende onderdelen in de waterontharder aan.

De regeneratie van de waterontharder bestaat uit drie stappen:

  1. Terugspoelen

  2. Spoelen met pekelwater en hars activeren

  3. Snel spoelen en zoutbak bijvullen

Regenereren.jpg

Voor een goede werking moet een waterontharder gemiddeld 200 keer per jaar spoelen

7. Periodiek bijvullen

Voor het optimaal functioneren heeft een waterontharder zout nodig en een HappyDrops Home Siliphos bolletjes. Vandaar wordt de HappyDrops ook wel eens de waterontharder zonder zout genoemd.

Er zit een groot verschil in de tijd en aandacht die een waterontharder en een HappyDrops ontkalker vragen.

HappyDrops doseerunit na 2 à 3 jaar vervangen

De doseerunit van een HappyDrops gaat 2 tot 3 jaar mee. Daarna moet deze vervangen worden. Vanuit HappyDrops wordt geregeld dat je doseerunit op tijd wordt vervangen.

We nemen contact met je op. En dan is de keuze aan jou: de doseerunit zelf vervangen of het door ons laten doen.

Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen

Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren.

Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de ionenwisselaar van de waterontharder niet meer.

waterontharder-zoutbak.jpg

Controleer maandelijks of er nog voldoende zout in de zoutbak zit. Als de zoutvoorraad op is werkt de waterontharder niet meer. Je heb dan direct weer last van kalkaanslag

De stoffen calcium en magnesium kunnen dan niet worden uitgewisseld tegen natrium. Gevolg is dat je opnieuw last krijgt van kalkaanslag. Jaarlijks verbruikt een waterontharder gemiddeld zo'n 70 kilo zout.

Heb je als appartementencomplex een gezamenlijke waterontharder, dan kan het zoutverbruik aardig oplopen. Groot inkopen is dan zeker aan te raden. Onderstaande pallet met 1.000 kilo zout wordt door een VvE twee keer per jaar besteld.

Waterontharder zonder zout?

Een waterontharder zonder zout bestaat niet. Je zult dus altijd met zoutzakken of zoutblokken aan de slag moeten om kalkaanslag te voorkomen.

En toch zie je dat de term waterontharder voor veel verschillende waterbehandelingstechnieken wordt gebruikt.

Vrijwel alle leveranciers van systemen op basis van magneten of elektro magnetisme omschrijven hun producten als waterontharders.

Water door een magnetisch veld leiden verandert niets aan de watersamenstelling en heeft dan ook niks met een waterontharder te maken.

waterontharder-magneet.jpg

Magneten worden ten onrechte waterontharders genoemd

Om drinkwater te ontharden, oftewel zachter te maken, zullen er kalkmineralen uit het water gehaald moeten worden. Dit kan alleen met een ionenwisselaar. En elke ionenwisselaar werkt op basis van zout.

Meterkast-waterontharder-zonder-afvoer.jpg

HappyDrops is volledig onderhoudsvrij. Geen gesleur met zoutzakken. Daarnaast heeft het systeem geen spoeling nodig, dus ook geen onnodig waterverbruik.

8. Installatie

De installatie van een waterontharder verschilt op een paar belangrijke punten van de HappyDrops Home. De afmetingen van beide systemen verschillen nogal en een waterontharder heeft spoelwater nodig.

Systeemomvang

Een HappyDrops Home past gemiddeld drie keer in een waterontharder. Het systeem wordt altijd opgehangen en heeft dus geen vloeroppervlak nodig.

Het systeem is zo compact omdat het water alleen door de HappyDrops heen hoeft te stromen. Het is een doseertoestel met een gevulde kern Siliphos bollen die langzaam oplossen.

De waterontharder is zwaarder. Het apparaat heeft ook meer ruimte nodig, omdat een systeemopstelling altijd bestaat uit de combinatie van een of twee harsfilter en een zoutreservoir.

Hieronder zie je voorbeelden van de twee waterbehandelingssystemen.

waterontharder-onder-aanrecht.jpg

Waterontharder met zoutbak onder het aanrecht en HappyDrops Home in de meterkast

HappyDrops waterontkalker heeft geen afvoer nodig

Een HappyDrops waterontkalker is een doseertoestel en haalt geen stoffen uit het drinkwater. Het systeem voegt een minimale hoeveelheid fosfaatmineralen toe aan het water.

Het doseertoestel raakt niet verzadigd en hoeft zodoende ook niet periodiek te worden gespoeld. Aansluiting van de waterontkalker op een afvoer is dan ook niet nodig.

Onderstaand zie je meerdere installatievoorbeelden. De HappyDrops Home wordt als het ware tussen de waterleiding geplaatst zodat al het drinkwater door het toestel loopt.

Waterontharder moet je wel aansluiten op een afvoer

Een waterontharder filtert de hardheidsmineralen calcium en magnesium uit het drinkwater. De harscilinders raken hierdoor verzadigd en moeten periodiek schoon worden gespoeld.

Voor het afvoeren van het kalkhoudende water heeft de waterontharder een afvoer nodig. Een waterontharder zonder afvoer bestaat dan ook niet. Het vraagt soms creativiteit om een afvoer te realiseren.

Daarnaast moeten de harscellen opnieuw worden geactiveerd met pekelwater. Na activatie wordt ook het pekelwater met een snelle spoelbeurt op het riool afgevoerd.

waterontharder-afvoer.jpg

Waterontharder naast de wasmachine en samen aangesloten op een afvoer met sifon

waterontharder-airgap-afvoer.jpg

De waterontharder afvoer is voorzien van een Airgap trechter. De trechter voorkomt dat er bij calamiteiten (denk aan overlopen van het riool) geen afvoerwater in de waterontharder kan lopen

9. De prijs

De aankoop en plaatsing van een waterontharder bedraagt gemiddeld €1.500,-. De prijzen variëren van €1.100,- voor een budget model en lopen op tot boven €2.400,- voor waterontharders met een dubbele harskern.

Deze laatste luxere variant levert continu zacht water, ook als een van de twee harskernen wordt gespoeld.

Normaal gesproken heb je voor €945,- al een HappyDrops in huis, inclusief installatie.

Terugkerende kosten

Een waterontharder heeft een aantal bewegende onderdelen in het systeem. De bewegende onderdelen zijn noodzakelijk om de harskern meermaals per week met zout schoon te spoelen. Het is verstandig jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren om te voorkomen dat de waterontharder vastloopt tijdens het spoelen.

Naast onderhoudskosten verbruikt de waterontharder ongeveer 70 kilo zout per jaar. De gezamenlijke waterontharder kosten komen neer op ongeveer €130,- per jaar.

Jaarlijks terugkerende kosten van een waterontharder bedragen ongeveer €130,-

Een HappyDrops Home is een doorstroomtoestel en heeft geen bewegende delen. Een service of onderhoudscontract afsluiten is dan ook niet nodig.

Er zijn wel jaarlijkse verbruikskosten. De Siliphos bolletjes in de HappyDrops Home lossen namelijk langzaam op in het water. En na 300.000 liter water moet de doseerunit worden vervangen.

Eens per 2 à 3 jaar wordt de doseerunit door HappyDrops vervangen. Gemiddeld komt dit neer €60 tot €90 per jaar.

De jaarlijkse verbruikskosten van een waterontharder liggen daarmee 50% boven de terugkerende kosten van de HappyDrops Home.

Conclusie

Een waterontharder en HappyDrops Home zijn beide bewezen effectief in het voorkomen van kalkaanslag. Het extra comfort van een kalkvrij huis en de kostenbesparingen op apparaten en energie zijn hetzelfde. De waterbehandelingstechnieken zijn wel compleet verschillend.

Het effect van de systemen op de waterdruk is verschillend. Waterdruk kan een extra aandachtspunt zijn wanneer de waterdruk al aan de lage kant is. Dat voel je het beste aan een zwakkere douchestraal.

Een waterontharder heeft de meeste impact op waterdruk met gemiddeld 5% drukverlies. HappyDrops ontkalkers hebben nauwelijks invloed op de waterdruk.

De HappyDrops Home wordt vaker de waterontharder zonder afvoer of de waterontharder zonder zout genoemd. Zelf spreken we liever van een ontkalker. Dat geeft een betere weergave van de waterbehandelingstechniek van de HappyDrops systemen.

HappyDrops ontkalkers bieden naast kalkpreventie ook bescherming tegen corrosie. De kans op lekkages wordt aantoonbaar kleiner. Deze dubbelwerking is uniek voor natuurlijke fosfaatdosering.

Tot slot heeft de waterontharder een afvoer nodig. Als er geen riolering of sifon direct in de buurt is, moet deze aangelegd worden. Ook kan de waterontharder wat lawaai maken. Denk dus goed na over de plaats waar de ontharder komt te staan.

In bovenstaand artikel zijn systeemkenmerken zo objectief mogelijk beschreven om tot een vergelijk te komen. Hopelijk helpt het bij het nemen van een weloverwogen aankoopbesluit. Succes!


Voor eens en voor altijd een einde maken aan kalkaanslag in je woning? Laat een HappyDrops Home op je waterleiding plaatsen. Dan heb je nooit meer last van kalkaanslag. Zo makkelijk kan het zijn.


Samenvatting vergelijk HappyDrops Home vs waterontharder

HappyDrops Home Waterontharder
Voorkomt kalkaanslagJaJa
Voorkomt corrosieJaNee
Veilig om te drinkenJaJa
Behoud van mineralen in het waterJaNee
Toevoeging natrium (zout) aan het drinkwaterNeeJa
Aansluiting electra/verbruik stroomNeeJa
Aansluiten afvoer/verbruik spoelwaterNeeJa
Periodiek zout bijvullenNeeJa
Aankoop & installatie <1.000 euroJaNee
Terugverdientijd1-3 jaar4-6 jaar
Vloeroppervlakte nodigNeeJa
Fysieke afmeting in cm (hxbxd)34x19x1950x21x45
Benodigde ruimte voor installatie in cm45x30x2460x24x55
OnderhoudOnderhoudsvrijJaarlijks
Periodiek beheer (doseerunit/zout aanvullen2-3 jaar4-6 weken
Verlies waterdruk0,1 bar0,4 bar

Bekijk ook

 
Mark Vrolings