Calcium en kalkaanslag. Hoe zit dat?

 
Calcium-waterontharder

Water bevat van nature veel opgeloste stoffen. Een van die stoffen is calcium. Calcium is een hardheidsmineraal en vormt de belangrijkste basis voor het ontstaan van kalkaanslag.

Calcium kan uit gesteente worden gewassen en op die manier in het water terechtkomen. De watertemperatuur is van directe invloed voor de oplosbaarheid van deze natuurlijke mineralen.

Bij het verwarmen van water daalt de oplosbaarheid van calcium en magnesium. De opgeloste stoffen worden dan harde vaste stoffen die zich hechten aan elkaar en neerslaan als kalkaanslag.

Calciumcarbonaat (CaCO₃) is de chemische term voor kalkaanslag, kalksteen of gewoon kalk. Het ontstaat vooral tijdens het verwarmen of koken van water. In hard water, waarin zich veel calcium- en magnesium mineralen bevinden, kan zich dan ook veel kalkaanslag vormen.  

Kalkaanslag is een chemische reactie

Het opwarmen van water zorgt ervoor dat er een chemische reactie in het water versneld plaatsvindt. De reactie is voor ons ook goed zichtbaar.

Bij het verhogen van de watertemperatuur zal het water steeds meer gaan borrelen. De stijgende bubbels die je ziet is koolstofdioxide (CO₂) die aan het water ontsnapt.

water-koken-ontkalken

Bij het koken van water ontsnapt koolstofdioxide (CO₂) aan het water

Door het ontsnappen van de gassen verandert het water van samenstelling. De opgeloste calcium- en magnesiumionen in het water veranderen in de vaste stoffen calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat.

Deze stoffen zijn slecht oplosbaar in water en kunnen zo neerslaan als kalkaanslag. De kalk hecht aan verwarmingselementen en aan douchewanden, kranen en tegels.

Niet alleen bij het verwarmen van water ontstaat kalkaanslag, maar ook in koud water kan kalkaanslag zich goed vormen. Het gaat het weliswaar niet zo snel maar het is wel overduidelijk zichtbaar.

Als je vaker het toilet hebt gereinigd dan herken je het vast wel. Vooral op de waterlijn in het toilet zie je na verloop van tijd de vorming van een kalkrand.

Calcium en gezondheid

Je lichaam kan zelf geen calcium aanmaken. Het wordt uit je voeding opgenomen. De belangrijkste bronnen zijn zuivel, sesamzaad, spinazie, broccoli, kool, vijgen, granen, sardines. Maar ook drinkwater is een bron van calcium.

calcium-voeding.jpg

Bij het drinken van 2 liter water bedraagt de gemiddelde calcium inname 100 milligram per dag. Volwassen mannen en vrouwen hebben ongeveer 1.000 milligram calcium per dag nodig. Drinkwater is zodoende goed voor 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium voor volwassenen zoals aanbevolen door de Gezondheidsraad.

water-drinken-calcium.jpg

Drinkwater is goed voor 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium

Waar is calcium goed voor in het lichaam?

Calcium zorgt voor stevige botten en tanden en krachtige spieren.

De mineralen zijn ook belangrijk voor de prikkelgeleiding in het hart, de bloeddrukregulatie, het transport van voedingsstoffen door de celwand, de bloedstolling, wondheling, spiercontractie, nierfunctie, energie- en vetstofwisseling, zenuwprikkeloverdracht en afgifte van hormonen, neurotransmitters en enzymen.


Waterontharder verwijdert calcium uit het water

Een waterontharder verwijdert de calcium mineralen uit het drinkwater. Zo kun je zelf van hard water zacht water maken.

De watersamenstelling verandert op basis van drie verschillende stoffen. Ook verandert de smaak van het water met de waterbehandelingstechniek van een waterontharder.

Bekijk ook

 
Martijn Brans