Hoe voorkom je kalkaanslag in je luchtbevochtiger?

 

Door een luchtbevochtiger wordt het verdampingsproces van puur water versneld. Reststoffen zoals kalkmineralen blijven grotendeels achter in het apparaat.

Met een luchtbevochtiger wordt water verneveld om de omgevingslucht van meer vocht te voorzien. Door een luchtbevochtiger schoon en vrij te houden van met name kalkaanslag blijft de werking optimaal en wordt de levensduur van het apparaat verlengd.

Om kalkaanslag te voorkomen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. De watersamenstelling is van grote invloed op de vorming van kalkaanslag.

Watersamenstelling

Afhankelijk van de watersamenstelling heb je wel, geen of minder last van kalkmineralen in je luchtbevochtiger.

In ons kraanwater zit voornamelijk puur water (H2O) en daarnaast  allerlei natuurlijke elementen. Denk hierbij aan chloride, calcium, waterstofcarbonaat, magnesium en sulfaat.

Hierna volgen vier verschillende watersamenstellingen waarmee je de luchtbevochtiger kunt vullen:

1. Gedestilleerd water

Het gebruik van gedestilleerd water is een van de beste manieren om kalkaanslag en ophoping van stoffen in je luchtbevochtiger te voorkomen.

Gedestilleerd water is zuiver water. Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gefilterd of gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld. Dit wordt vervolgens opgeslagen in een steriele tank. Na afloop van dit proces zijn niet alleen de organische zouten verwijderd, maar ook veel organische stoffen.

Als gedestilleerd water vervolgens in de luchtbevochtiger wordt gebruikt dan blijft er geen residu achter. Zo blijft je luchtbevochtiger kalkvrij en kunnen er ook geen andere stoffen achterblijven in de watertank.

Gedestilleerd water kun je in principe bij elke supermarkt, tankstation en doe-het-zelf zaak kopen.

2. Kraanwater

Naast het gebruik van gedestilleerd water is gewoon kraanwater gebruiken ook een optie. In kraanwater zit voornamelijk puur water (H2O) en daarnaast allerlei andere stoffen. Denk hierbij aan mineralen als natrium, kalium en magnesium. Deze elementen bepalen voor een groot deel de smaak en de hardheid van drinkwater.

Kalkmineralen gaan zich onvermijdelijk ophopen in de tank en andere onderdelen van de luchtbevochtiger, hetgeen de werking ervan uiteindelijk kan verminderen. Het is belangrijk om je luchtbevochtiger regelmatig schoon te maken. Hoe dan?

Reinig de tank en andere onderdelen volgens de instructies van de fabrikant. Om kalkaanslag te verwijderen kun je het beste witte schoonmaakazijn gebruiken. Pure azijn is effectief in het onthechten van kalkaanslag.

Giet genoeg azijn in de tank om ervoor te zorgen dat deze helemaal nat is en laat het maximaal een half uur weken. Spoel na reiniging grondig af om eventuele kalkresten te verwijderen.

Door de luchtbevochtiger regelmatig schoon te maken, kun je de vorming van kalkaanslag voorkomen en ervoor zorgen dat je luchtbevochtiger optimaal blijft werken.

3. Onthard of zacht water

Met een waterontharder in huis worden kalkmineralen gedeeltelijk of geheel uit het water gefilterd. Zo heb je dus ook in de luchtbevochtiger geen last meer van kalkaanslag.

Desondanks wordt geadviseerd de luchtbevochtiger periodiek te reinigen. Er zitten andere opgeloste stoffen in onthard water zoals bijvoorbeeld waterstofcarbonaat, chloride en natrium. En als water verdampt kunnen deze reststoffen alsnog ophopen in het systeem.

4. Mineraalrijk water met een HappyDrops

De HappyDrops waterbehandeling laat alle kalkmineralen in het water en voegt zelfs fosfaatmineralen toe. Zo krijg je mineraalrijk water. Door verdamping van water blijft calciumfosfaat achter in de luchtbevochtiger.

In principe is calciumfosfaat zeer goed oplosbaar in water. Maar als calciumfosfaat zich langer op heeft gestapeld (in opgedroogde toestand) dan duurt de oplossing van kristallen langer.

Ter vergelijking kun je denken aan een klomp zout. Zout is extreem goed oplosbaar, maar een klomp zout oplossen duurt beduidend langer.

Geadviseerd wordt om de luchtbevochtiger regelmatig te reinigen om te voorkomen dat kalkmineralen stapelen.

Mochten de mineralen niet direct oplossen, giet dan water aangemengd met een minimale hoeveelheid azijn (1 op 10) in de tank. Daarmee los je eventuele hardnekkige kalkmineralen altijd op!

Reiniging blijft nodig

Regelmatige reiniging van de luchtbevochtiger is dus altijd van belang voor een optimale werking en lange levensduur. Zorg er in ieder geval voor dat kalkaanslag geen kans krijgt in je apparaat. Verder vooral veel plezier met de luchtbevochtiger in huis!

Bekijk ook

 
Martijn Brans