Hoe ontstaat kalkzeep?
Kalkzeep is een onoplosbaar residu dat ontstaat wanneer zeep in contact komt met water. Water bevat opgeloste calcium- en magnesiumionen, die reageren met de vetzuren in gewone zeep en een neerslag vormen, beter bekend als "kalkzeep" of "zeepsteen".
Hoe ontstaat kalkzeep dan?
Kalkzeep ontstaat door een chemische reactie tussen de negatieve ionen in de vetzuren van de zeep en de positieve calcium- en magnesiumionen in hard water. Deze reactie vormt een vaste stof die niet oplosbaar is in water. Het proces verloopt als volgt:
Zeep bestaat uit natrium- of kaliumzouten van vetzuren.
Calcium- en magnesiumionen in hard water binden zich aan de vetzuren in de zeep, waardoor een onoplosbare verbinding ontstaat: kalkzeep.
Kalkzeep is slecht oplosbaar in water en slaat neer op de douchewand of tegels. Dit veroorzaakt een grauwe neerslag in de douchecabine en de wasbak.
Kalkzeep lost alleen op in zuur. De enige manier om de grauwe neerslag te verwijderen is door gebruik te maken van zure agressieve schoonmaakmiddelen.
Waterhardheid en zeepverbruik
Zeep en shampoo zijn reinigingsmiddelen die samen met water een vet oplossende werking hebben. Zo kunnen vuil en vetten worden verwijderd.
Hardheidsmineralen verminderen de reinigingskracht van zeep. Een deel van de zeepzouten reageren namelijk eerst met de opgeloste calciumdeeltjes in het water.
Zeep en shampoo verliezen meer van hun reinigingskracht naarmate de waterhardheid hoger is. Want hoe harder het water des te meer worden de wasactieve stoffen uit zeep gebonden aan de hardheidsmineralen.
Reinigende werking zeep
De reinigingskracht van zeep wordt pas zichtbaar als alle hardheidsmineralen in het water zijn verbonden. Zodra dit het geval is gaat zeep in water schuimen. En pas als zeep schuimt heeft het een reinigende werking.
Schuimgetal
Het schuimgetal laat zien hoeveel milliliter zeep er nodig is om water goed en mooi te laten schuimen.
Bij zacht water is het schuimgetal laag en bij hard water is het schuimgetal hoog. Je hebt dan meer zeep nodig voor het zelfde resultaat.
Laag schuimgetal met HappyDrops
Bij de HappyDrops waterbehandeling daalt het schuimgetal sterk. In het kalkrijke water zijn namelijk fosfaatmineralen toegevoegd. En zoals bekend binden fosfaten zich aan hardheidsmineralen. Kalkzeep kan zo niet meer ontstaan. De reinigingskracht van zeep is maximaal en het water schuimt direct.
Je kunt je wasmiddelen zonder problemen halveren. Daarnaast blijft je kleding 100% zacht en behoudt het zijn kleur.
Laag schuimgetal met een waterontharder
Ook met een waterontharder daalt het schuimgetal sterk. Dit komt omdat de hardheidsmineralen calcium en magnesium met de ionenwisselaar uit het water worden gehaald.
En ook met een waterontharder kan er geen kalkzeep ontstaan. Je kunt zonder problemen je wasmiddel halveren voor hetzelfde resultaat.
Geïnteresseerd in de aankoop van een waterontharder? Lees dan het volgende artikel: Waterontharder kopen: waarop letten?