Wanneer spreek je van zacht water?

 
zacht-water.jpg

Drinkwaterbedrijf Vitens levert in de gemeente Epe het zachtste water van Nederland

De term zacht water is een verwijzing naar de hoeveelheid hardheidsmineralen die in het water zijn opgelost. Hardheidsmineralen zijn vaste bestanddelen.

Vooral calcium en magnesium mineralen veroorzaken kalkaanslag. Zijn er weinig hardheidsmineralen opgelost in het water dan is er sprake van zacht water. En des te meer mineralen er in het water zitten, des te ‘harder’ het water wordt.

Van nature zacht water

In Nederland wordt het water aangeleverd door 10 waterleidingbedrijven vanuit meer dan 200 verschillende bronnen.

De waterhardheid is lang niet overal hetzelfde en kunnen flink uit elkaar lopen. Zo bedraagt de waterhardheid in Krimpen aan de IJssel 13,6 °DH wat zeker hard water is.

Maar er bestaan ook waterbronnen in Nederland die van nature zeer zacht water leveren. In midden Nederland rond de Veluwe is er slechts een beperkte hoeveelheid mineralen in het water opgelost. Zo is de natuurlijke waterhardheid die drinkwaterbedrijf Vitens in Epe levert slechts 2,3 °DH.

Zelf zacht water maken met een waterontharder

Zacht water kun je ook zelf maken. Installeer een waterontharder op je waterleiding en deze haalt door middel van ionenwisseling de hardheidmineralen calcium en magnesium uit het water en voegt natrium aan het water toe. Zo wordt hard water alsnog zacht water en kan kalkaanslag worden voorkomen.

Bekijk ook

 
Mark Vrolings