Garantie op je warmtepompboiler of cv-ketel kan vervallen met een waterontharder: dit moet je weten

 

Met een HappyDrops zit je safe, want met de waterbehandeling kan de garantie niet vervallen.

Het is bekend dat kalkaanslag, veroorzaakt door hard water, slecht is voor warmwaterapparatuur. Maar let op: te zacht water is ook niet goed. Daarom stellen veel fabrikanten van cv-ketels in hun garantievoorwaarden eisen aan de waterhardheid.

Ook Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat het gebruik van een waterontharder gevolgen kan hebben voor de garantie op je warmtepomp of ketel. 

Met een HappyDrops Home zit je wat dat betreft safe. Omdat ons systeem de waterhardheid niet verandert, kan de garantie op je warmtepomp of cv-ketel niet vervallen. 

In dit artikel:

  • Wat zegt Vereniging Eigen Huis over waterontharders en cv-ketels?

  • Wat is het probleem met te zacht water?

  • Fabrikanten stellen eisen aan waterhardheid in hun garantiebepalingen 

  • Verschillen tussen traditionele waterontharders en het HappyDrops systeem

Belangrijkste conclusies:

  1. Controleer de garantievoorwaarden van jouw ketel, pomp of boiler als je een waterontharder wil aanschaffen

  2. Je kunt een hogere ‘resthardheid’ instellen bij de waterontharder om aan de garantievoorwaarden te voldoen, maar dan heb je wel weer kalkaanslag

  3. Een HappyDrops kun je met een gerust hart op je waterleiding (laten) installeren zonder dat de garantie kan vervallen

Wat zegt Vereniging Eigen Huis over waterontharders, cv-ketels en warmtepompen?

Vereniging Eigen Huis (VEH) helpt in Nederland 800.000 leden bij het duurzaam en betaalbaar bewonen van hun huis. In een uitgebreid artikel op haar kennisbank schrijft VEH dat verschillende fabrikanten van cv-ketels het gebruik van onthard water in de cv-installatie afraden. 

Dit vanwege de combinatie van warm water en de gewijzigde samenstelling van het water. 

Daarbij noemt VEH de waterontharder van het type ionenwisselaar als voorbeeld van een type waterontharder dat de samenstelling van het water wijzigt. Een ionenwisselaar staat beter bekend als een waterontharder. Bekende waterontharders zijn AquaCell en Amysoft.

Vereniging Eigen Huis adviseert om in de gebruiksaanwijzing van je ketel of warmtepomp te kijken of er iets staat over onthard water.

Kassa-forum: ‘Garantie boiler vervalt bij waterontharder’

Dat de garantie op warmwaterapparatuur daadwerkelijk kan vervallen bij gebruik van een waterontharder blijkt op de website van Kassa (BNNVARA). Op het openbare forum van deze site kunnen consumenten elkaar vragen en problemen voorleggen.

Op 4 november 2020 deelt iemand hier het volgende probleem: “Wij hebben 2 jaar geleden een boiler gekregen in ons nieuwe huis. Afgelopen week is hij gaan lekken en niet meer te repareren. De fabrikant is komen kijken en gaf aan dat het waarschijnlijk aan onze waterontharder ligt. […] Nu blijkt in de kleine lettertjes te staan dat de garantie vervalt als het water onder een bepaalde hardheid komt.” 

Lees het volledige bericht (en de reacties van bezoekers) op de website van Kassa: Garantie boiler vervalt bij waterontharder.

Wat is het probleem met te zacht water?

Dat te hard water slecht is voor warmwaterapparatuur, is bekend. Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag. En kalkaanslag is slecht voor je waterkoker of koffiezetapparaat, maar kan bijvoorbeeld ook storingen veroorzaken in je cv-ketel.

Wat minder mensen weten, is dat te zacht water ook nadelen heeft. In een artikel op het kennisplatform over de drinkwatervoorziening in Nederland, legt procestechnoloog Willem van Pol uit dat zacht water een te lage zuurgraad kan hebben. 

“Bij een lage zuurgraad kunnen bepaalde metalen loskomen van leidingen en in het water belanden”,  aldus Van Pol.

Wanneer spreken we van zacht water?

In Nederland is het gebruikelijk om de waterhardheid uit te drukken in ‘Duitse graden’ ( ̊dH). Er bestaat geen officiële waterhardheidsschaal, maar over het algemeen hanteren drinkwaterbedrijven de volgende indeling:

  • 0-4 ̊dH: zeer zacht water

  • 4-8 ̊dH: zacht water

  • 8-12 ̊dH: gemiddeld

  • 12-18 ̊dH: hard water

  • 18-30 ̊dH: zeer hard water

Bron: Drinkwaterplatform 

Waterbedrijven in Nederland mogen het water niet tot onder de 5,6 ̊dH ontharden. Dat is vastgelegd in het Drinkwaterbesluit. Wil je zachter water? Dan is dat alleen mogelijk door een waterontharder in huis te halen. 

Thuis mag je namelijk zelf bepalen tot welk niveau je jouw water onthardt. Waterontharders filteren standaard alle kalkmineralen uit het water en staan daarmee ingesteld op ontharding tot 0 ̊dH. Zeer zacht water dus. 

Fabrikanten stellen eisen aan de waterhardheid in hun garantievoorwaarden

Terug naar de constatering van Vereniging Eigen Huis. Klopt het dat het gebruik van een waterontharder gevolgen heeft voor de garantie op je cv-ketel, boiler of warmtepomp? We namen de proef op de som en doken in de installatievoorschriften en garantievoorwaarden van vijf verschillende fabrikanten. Al deze fabrikanten blijken eisen aan de waterhardheid te stellen. 

  1. Remeha: waterhardheid tussen 4,0 en 10,0° dH

  2. Itho Daalderop: waterhardheid tussen 3,0 en 12,0° dH

  3. Hitachi: waterhardheid tussen 3,4 en 8,4° dH

  4. HR Solar: waterhardheid tussen 5,6 en 14,0° dH

  5. Ariston: waterhardheid hoger dan 8,4° dH

Zoals je hierboven kunt zien, hanteren de fabrikanten van wie wij de documentatie hebben bekeken, eisen aan de waterkwaliteit. Fabrikanten die geen voorwaarden stellen aan de waterhardheid zijn bij ons niet bekend.

De bandbreedte voor de waterhardheid verschilt enigszins onder de fabrikanten. Hieronder kun je per fabrikant precies nalezen hoe ze het geformuleerd hebben in hun voorwaarden.

Tip: Vooruitlopend op onze eindconclusies zeggen wij, net als Vereniging Eigen Huis: check vooral even wat de fabrikant van jouw cv-ketel, boiler of warmtepomp in de installatievoorwaarden of garantievoorschriften heeft staan.

1. Remeha: waterhardheid tussen 4 en 10° dH

Het Nederlandse Remeha is onderdeel van de BDR Thermea Group; een van de grootste Europese spelers op de markt van verwarmingssystemen en sanitaire warmwatersystemen.

Onder het kopje ‘Waterkwaliteitseisen’ in de installatie- en servicevoorwaarden geeft deze fabrikant aan dat de maximale waterhardheid tussen de 4 en 10° dH moet liggen. 

2. Itho Daalderop: waterhardheid tussen 3 en 12° dH

Een andere bekende Nederlandse producent is Itho Daalderop. Ook deze fabrikant lijkt (volledige) waterontharding als een probleem te beschouwen.

Wel hanteert Itho Daalderop in de installatiehandleiding van zijn elektroboilers een wat ruimere bandbreedte. Onder het kopje ‘Eisen waterkwaliteit’ staat dat de waterhardheid tussen de 3 en 12° dH moet liggen.

Daarnaast vermeldt Itho Daalderop expliciet dat je in gebieden met een hogere waterhardheid een onthardingsfilter moet gebruiken.

Een onthardingsfilter is een ander woord voor waterontharder. Maar let op: die mag het water dus weer niet tot onder de 3° dH terugbrengen (geen volledige ontharding).

3. Hitachi: waterhardheid tussen 3,4 en 8,4° dH

Het Japanse Hitachi levert onder de naam YUTAKI een breed scala aan warmtepompen. In de installatie- en bedrijfshandleiding van de M R32-serie en HYDROSPLIT R32-serie vonden we de onderstaande tabel met de minimale eisen voor de waterkwaliteit. 

60 tot 150 milligram CaCO3 calciumcarbonaat per liter staat gelijk aan een waterhardheid van 3,4 tot 8,4 dH°.

De waterhardheid moet volgens deze documentatie tussen 3,4 en 8,4° dH liggen. Ook volgens Hitachi mag je het water dus niet volledig ontharden.

4. HRsolar: waterhardheid tussen 5,6 en 14° dH

De garantievoorwaarden van HRsolar (van de Nederlandse producent HR energy) bevatten geen expliciete bandbreedte voor de waterhardheid. Wel verwijst HR energy naar de normen volgens het Waterleidingbesluit.

In de praktijk komt dit erop neer dat de garantie op HRsolar zonneboilers geldt bij een waterhardheid tussen 5,6 en 14° dH. (We hebben de normen van het Waterleidingbesluit er even bij gepakt; zie hieronder.)

De normering van het Waterleidingbesluit schrijft een totale hardheid voor van 1 < waterhardheid < 2,5 (mmol). Omgerekend naar Duitse graden staat dit gelijk aan een minimale hardheid van 5,6° dH en een maximale hardheid van 14° dH.


5. Ariston: waterhardheid hoger dan 8,4° dH

Het Italiaanse Ariston verwijst in zijn garantievoorwaarden voor waterverwarmers expliciet naar het gebruik van waterontharders. De fabrikant waarschuwt ervoor dat een te lage hardheid ‘een annulering van de garantie’ veroorzaakt.

De zogenaamde ‘residuele hardheid’ (de hardheid ná het gebruik van een waterontharder) moet van Ariston hoger zijn dan 15°F. Dit staat gelijk aan 8,4° dH(!)

In de praktijk heeft het gebruik van een waterontharder in combinatie met een Ariston boiler in Nederland daardoor weinig zin. De gemiddelde waterhardheid in Nederland bedraagt immers 8° dH. In België is dit bijvoorbeeld aanzienlijk hoger. 

15°F (Franse hardheid) is vergelijkbaar met 8,4° dH (Duitse hardheid).

Verschillen tussen traditionele waterontharders en het HappyDrops systeem

Een van de belangrijkste verschillen tussen een HappyDrops en een waterontharder, betreft de watersamenstelling

Een waterontharder verwijdert kalkmineralen uit het drinkwater en voegt natrium (zout) toe. Het HappyDrops systeem haalt niets uit het water, maar voegt fosfaatmineralen toe, waardoor kalk mineralen hun plakkracht verliezen. 

Behalve de watersamenstelling zijn er nog meer verschillen tussen een HappyDrops en een waterontharder. In de video hieronder noemen we de 7 belangrijkste verschillen.

Overigens is er ook een belangrijke overeenkomst tussen waterontharders (op basis van ionenwisseling) en het HappyDrops systeem (op basis van fosfaat toevoeging). Beide technieken zijn bewezen effectief. 

Terug naar de watersamenstelling. Bij gebruik van een HappyDrops verandert er niets aan de waterhardheid, bij een traditionele waterontharder wél.

En dat laatste lijkt het belangrijkste bezwaar te zijn van ketelfabrikanten die waarschuwen voor het gebruik van een waterontharder, zoals beschreven in het artikel van Vereniging Eigen Huis

Belangrijkste conclusies 

Conclusie 1: controleer de garantievoorwaarden van je warmtepomp of cv-ketel voordat je een traditionele waterontharder koopt 

Gebruik je een traditionele waterontharder, op basis van ionenwisseling? Of overweeg je een dergelijk systeem aan te schaffen? Dan is het absoluut aan te raden om even de voorwaarden van je eigen ketel, boiler of warmtepomp te checken. 

Als je al een waterontharder hebt, controleer dan ook op welke resthardheid de waterontharder is ingesteld. 

Conclusie 2: je kunt kiezen voor een hogere resthardheid, maar dan komt kalkaanslag wel terug

In theorie is het mogelijk om te voldoen aan de garantievoorwaarden door jouw water niet volledig te ontharden, maar slechts tot een bepaald niveau. 

Standaard staan waterontharders ingesteld op volledige ontharding tot 0° dH. Maar bij de meeste waterontharders kun je de zogeheten resthardheid regelen met een mengventiel.

Volgens sommige leveranciers (zoals bijvoorbeeld AquaCell) is het echter niet mogelijk om dit op een betrouwbare en gecontroleerde manier te doen.

Los daarvan is het natuurlijk de vraag of je daarmee je doel niet voorbijschiet. Want door de waterhardheid op te voeren, krijg je weer last van kalkaanslag.

Conclusie 3: een HappyDrops kun je met een gerust hart op je waterleiding (laten) installeren

Bij een HappyDrops is technisch gesproken geen sprake van waterontharding, maar van waterbehandeling: de samenstelling van de waterhardheid verandert niet.

Hierdoor loop je niet het risico dat je de hardheid van jouw drinkwater zelf terugbrengt tot onder het niveau dat de fabrikant van je cv-ketel of warmtepomp adviseert. 

Sterker nog: veel installateurs raden het gebruik van een HappyDrops in combinatie met een warmtepomp- of zonneboiler juist aan, omdat je daarmee de levensduur van deze apparatuur kunt verlengen.


Bekijk ook

 
Martijn Brans