Welke factoren bepalen de vervangingsduur van de doseerunit?

 
HappyDrops doseerunit Home en XL versie

HappyDrops doseerunit Home en XL versie

De periodieke vervanging van een doseerunit is gemiddeld na 2 a 3 jaar. In dit artikel wordt ingegaan op factoren die van invloed zijn op de vervangingsduur van de doseerunit.

Constante dosering in koud water

De doseerunit van het HappyDrops systeem bestaat uit Siliphos® die speciaal zijn ontwikkeld voor drinkwaterbehandeling.

De bolletjes lossen langzaam en gelijkmatig op in koud water. Een constante dosering zonder noemenswaardig drukverlies (0,1 bar) is gegarandeerd.

De snelheid waarmee de bolletjes opraken is grotendeels afhankelijk van het waterverbruik. Daarnaast zijn de watertemperatuur en waterhardheid op locatie van belang.  

De capaciteit van de doseerunits in de HappyDrops Home en HappyDrops XL bedragen gemiddeld 300 m³ en 550 m³ (ter indicatie: gemiddeld waterverbruik per persoon op jaarbasis is 46 m³).

Capaciteit voor minimaal 300 kuub waterbehandeling

HappyDrops systemen werken met periodieke vervanging van de doseerunit. Dat is nodig voor een optimale werking van de waterbehandeling. Gemiddeld doe je tussen de 24 tot 36 maanden met een volle doseerunit. Hierna worden de factoren toegelicht.

De Siliphos bollen in het systeem zijn specifiek ontwikkeld voor drinkwatertoepassingen. De bollen in de kern van het systeem lossen heel langzaam en gelijkmatig op. De oplossingssnelheid van de bolletjes is afhankelijk van:

  1. Volumestroom

  2. Watertemperatuur

  3. Waterhardheid

Onderstaande testresultaten vanuit de producent laten zien dat de fosfaat dosering het meest afhankelijk is van de volumestroom, daarna de watertemperatuur en als laatste de waterhardheid. Bij de testen is uitgegaan van een gemiddelde Nederlandse waterhardheid van 8˚DH.

Fosfaat dosering neemt toe tot maximaal 2,0 milligram per liter bij een watertemperatuur van 20 ˚C en een lage stroomsnelheid van 1,7 lt per minuut

1. Volumestroom

HappyDrops systemen zijn doseertoestellen. De volumestroom van het water is de belangrijkste factor is voor de oplosbaarheid van de Siliphos bollen. De regel is eigenlijk; hoe hoger de stroomsnelheid van het water des te lager wordt de Siliphos dosering.

Dus als je de kraan vol open zet om de tuin te besproeien dan daalt de Siliphos dosering met 50% ten opzichte van de standaard volumestroom in huis. Als je de tuin regelmatig besproeit dan neemt de waterbehandelingscapaciteit aanzienlijk toe. Je kunt dan misschien zelfs uit met 350 tot 400 kuub per doseerunit.

2. Watertemperatuur

Een van de eisen aan het Nederlandse drinkwater is dat de temperatuur van het drinkwater aan de tap onder de 25 ˚C moet blijven. Water vanuit de drinkwaterbedrijven komt met een temperatuur van gemiddeld 10 à 15 ˚C je huis binnen.

Het koude water dat uit onze kraan komt, is in de zomer warmer dan in de winter. In de winter is de gemiddelde temperatuur van het leidingwater 11 °C, in de zomer 16 °C.

Kijk je naar bovenstaande grafiek met testresultaten dan is af te lezen dat de gemiddelde fosfaatdosering van de HappyDrops systemen ligt tussen 0,5 milligram en 1,5 milligram per liter drinkwater.

3. Waterhardheid

Nederland wordt het water aangeleverd door 10 waterleidingbedrijven vanuit meer dan 200 verschillende bronnen. De waterhardheid is zodoende lang niet overal hetzelfde.

Zo bedraagt de waterhardheid in Krimpen aan de IJssel 13,6 °DH. Er bestaan ook waterbronnen in Nederland die van nature zeer zacht water leveren.

De natuurlijke waterhardheid die drinkwaterbedrijf Vitens in Epe daarentegen levert is slechts 2,3 °DH. Dat heeft alles te maken met de herkomst van het drinkwater; de natuurlijke waterbron.

Waterleidingbedrijven verlagen waterbronnen met een hoge waterhardheid veelal door menging met water van bronnen met een lagere waterhardheid. De gemiddelde Nederlandse waterhardheid is 8 ˚DH.

Bovenstaande restresultaten van de HappyDrops Home gaan dan ook uit van de waterhardheid van 8˚DH, hetgeen dus representatief is voor het Nederlandse gemiddelde.

Vervanging van doseerunit voor optimale werking

Je krijgt op basis van verwacht waterverbruik een seintje vanuit HappyDrops voor de vervanging van de doseerunit.

Het vervangen van een doseerunit is vrij eenvoudig. De volgende video is gemaakt door een enthousiaste klant. In 7 stappen krijg je precies te zien hoe je de unit kunt vervangen.


Bekijk ook

 
Martijn Brans