Hoe wordt kalkaanslag in leidingen verwijderd?

 

Klakaanslag spoelt mee met de waterstroom en er ontstaat een zichtbare coating in de waterleiding. De coating is een dichte, gelijkmatige en moeilijk oplosbare laag. Op de foto zie je een dwarsdoorsnede van een koperen waterleiding.

De HappyDrops waterbehandeling met natuurlijke fosfaten heeft direct positief effecten op de waterleidingen in huis.

Er ontstaat geen nieuwe kalkaanslag meer. Daarnaast wordt aantasting van de waterleiding door corrosie voorkomen.

Ontkalken waterleiding

Naast voorkomen van kalkaanslag wordt eerder opgebouwde kalkaanslag losgeweekt door de waterbehandeling. Het ontkalken waterleiding vindt langzaam plaats en kost tijd.

De fosfaatbehandeling zorgt er ook voor dat oude opgebouwde kalk losweekt van de binnenkant van waterleidingen en warmwater elementen. De waterstroom voert vervolgens de opgeloste kalk uit leidingen en boilers mee.

Ontkalken waterleidingen in het hele huis hoef je dus niets extra’s voor te doen. Zo kun je oude waterleidingen reinigen op een natuurlijke manier.

Het schoonmaken én beschermen van het totale leidingnetwerk is alleen mogelijk met een waterbehandeling van natuurlijke fosfaten. Dát is de basis van de HappyDrops systemen.

Hoe vindt het ontkalken van waterleidingen plaats?

De waterleiding ontkalken start zodra een HappyDrops systeem wordt geïnstalleerd. Dankzij de gedoseerde toevoeging van natuurlijke fosfaten verandert de mineralenbalans in de waterleiding.

De continue stroom van mineraalrijk water zorgt ervoor dat bestaande harde kalkaanslag aan de binnenkant van een leiding zacht wordt en zijn plakkracht verliest.

Loslatende deeltjes oude kalkaanslag worden meegevoerd door de waterstroom. Het proces van ontkalken gaat door totdat alle oude kalk in waterleiding is verwijderd.

Tijdelijk zichtbare kalkaanslag

Het loslaten van oude kalk heeft tot gevolg dat er nog kalkvlekken zichtbaar zijn na installatie van een HappyDrops Home. Denk aan kalkvlekken op het aanrechtblad, aanslag op de douchekop of in de cabine.

Vervelend en verwarrend, want daar hoopte je direct vanaf te zijn. Maar deze kalkaanslag is echt van tijdelijke aard. Het is geen nieuwe kalkaanslag, maar opgeloste oude kalkaanslag die weer neerslaat aan het einde van de waterstroom.

ontkalker-leidingen

Vlekken van kalkaanslag (calciumcarbonaat) zijn alleen te verwijderen met zure schoonmaakmiddelen.

De achterblijvende stoffen met een HappyDrops waterbehandeling zijn van calciumfosfaat. Deze kun je eenvoudig verwijderen met water. Zure oplosmiddelen zijn niet meer nodig.

Duur ontkalkingsproces verschilt

De duur van het ontkalkingsproces is verschillend en afhankelijk van de hoeveelheid oude kalkaanslag en de compactheid van de aanslag. De meeste kalkaanslag is aan het oog onttrokken en kan zich op meerdere plekken behoorlijk hebben opgebouwd. Denk aan kalk in waterleidingen, maar ook aan warmwaterboilers waar kilo’s kalkaanslag in kunnen zitten.

Als leidingen en warmwaterelementen relatief nieuw zijn, dan is het ontkalkingsproces veel korter dan bij oude waterleidingen.

Hebben de leidingen in de woning jaren of zelfs decennia blootgestaan aan de opbouw van kalkaanslag dan is de periode van waterleiding ontkalken ook langer. De duur kan oplopen tot een half jaar tijd of langer. Geen fijne mededeling, maar wel logisch als je bedenkt dat een jarenlang proces niet zomaar ongedaan kan worden gemaakt.

Opbouw beschermingslaag

Naast het verwijderen van oude kalkaanslag en voorkomen van nieuwe kalkaanslag heeft een HappyDrops systeem een unieke dubbelwerking: voorkomen van corrosie.

De continue stroming van mineraalrijk water heeft ook tot gevolg dat er een beschermingslaag of coating wordt opgebouwd aan de binnenkant van de leidingen.

Fosfaten in het water reageren op het materiaal van de waterleiding (zoals koper, aluminium, staal en rvs). Er ontstaat een nieuwe hechte laag die corrosievorming voorkomt. Hoe dit werkt kun je hier lezen.

Kleine corrosie gaatjes in oude leidingen worden afgedicht

Oude waterleidingen kunnen zijn aangetast door het water. Water, zuurstof en metaal reageren namelijk op elkaar. Hierdoor ontstaat roestvorming ofwel corrosie.

Waterleidingen kunnen veelal ‘onzichtbaar’ kleine gaatjes bevatten, ook wel putcorrosie genoemd. Putcorrosie kan op termijn voor lekkages zorgen.

putcorrosie-waterleiding-koper

Zichtbare putcorrosie in een koperen waterleiding

Het HappyDrops systeem zorgt dat losse corrosie deeltjes (ijzeroxide-afzettingen) zich opnieuw hechten aan de leiding. Zo kunnen lekkages worden voorkomen. De Engelse term voor dit fenomeen is het ‘plugging effect’ van fosfaatbehandeling. Hier kun je lezen hoe dit werkt.

Bekijk ook

 
 
Martijn Brans