Hoezo verandert de waterhardheid niet met een HappyDrops?

 
waterhardheid-meten-waterontharder

Testset om opgeloste calcium mineralen in het water te meten.

De waterhardheid verandert niet met een HappyDrops systeem. De hardheidsmineralen blijven in het water en toch heb je geen last meer van kalkaanslag. Hoe zit dat nou?

Het HappyDrops systeem is een doseersysteem en voegt fosfaatmineralen toe aan het water. Hierdoor kunnen calcium en magnesium zich niet meer omvormen tot kalkaanslag. De hardheidsmineralen worden dus niet uit het water gefilterd. Kort gezegd, blijft het water met een HappyDrops systeem even hard.

Een voor- en/of nameting met betrekking tot waterhardheid (DH) heeft zodoende geen zin. Beide metingen zouden hetzelfde resultaat opleveren.

Bij een waterontharder heeft de test wel zin en kan worden beoordeeld of het systeem werkt. Dit komt omdat de hardheidsmineralen calcium en magnesium uit het water worden verwijderd en natrium wordt toegevoegd. Deze verandering van de watersamenstelling is met een waterhardheidstest te meten.

Fosfaatmineralen binden de hardheidsmineralen

De HappyDrops Home voegt alleen fosfaat mineralen aan het water toe. De waterbehandelingstechniek bestaat uit een natuurlijke verbinding tussen calcium en magnesium mineralen en fosfaat mineralen.

Afhankelijk van de waterhardheid zullen de Siliphos bollen automatisch meer dan wel minder fosfaat mineralen afgeven. Door de natuurlijke verbinding hoeft het systeem niet ingeregeld te worden en heeft het automatisch een optimale werking.

Geen thuistest voor meten dosering

Er worden fosfaten toegevoegd aan het water. Dit is het enige dat je kunt meten. De fosfaatdosering (P₂O₅) en de variabelen die van invloed zijn op de dosering kun je hier terugvinden.

De dosering kan worden berekend aan de hand van een totaal fosfaat meting. Deze metingen kunnen aan de hand van waterproeven in een laboratorium worden uitgevoerd. Er bestaat geen eenvoudige thuistest voor.

totaal-fosfaat.gif

Voor het berekenen van het totaal fosfaat in water zijn 24 stappen nodig. De waardes kunnen niet met een eenvoudige thuistest worden berekend.

Aangezien de doseerunit iedere 12 tot 36 maanden wordt vervangen is eenvoudig te berekenen hoeveel fosfaten aan het water worden toegevoegd.

Meten is weten

Toch kun je eenvoudig berekenen hoe hoog de gemiddelde dosering is. Dit kan door begin en eindstand van de watermeter op te nemen. Zo weet je het totale waterverbruik in de periode.

Bij vervanging van de doseerunit kan de oude en nieuwe doseerunit worden gewogen. Zo weet je hoeveel product er is opgelost in het water.

Delen we het verschil in gewicht door het waterverbruik dan is direct bekend wat de gemiddelde Siliphos dosering per liter is. In de regel is dit tussen de 1 en 2 milligram per liter.

Fosfaat dosering neemt toe tot maximaal 2 milligram per liter bij een watertemperatuur van 20 ˚C en een lagere stroomsnelheid

Tastbaar en direct bewijs van de werking

Een chemicus kan de natuurlijke verbinding tussen de mineralen beredeneren en daarmee de werking van de HappyDrops systemen valideren.

Voor een leek op chemisch gebied is het meest tastbare en directe bewijs van de werking van de HappyDrops systemen te zien in de waterkoker. Want daar wordt het harde bewijs geleverd dat een kalkvrije waterkoker ook echt kalkvrij zal blijven.

Geen kalkaanslag in de waterkoker is een tastbaar bewijs dat de HappyDrops Home zijn werk doet.

Tot slot worden fosfaten voor waterbehandeling al decennia toegepast en is de methode effectief en betrouwbaar. Je kunt daarover hier meer lezen.

Bekijk ook

 
Martijn Brans