Waterkoker schoonmaken of ontkalken? Dat doe je zo!

 
waterkoker-ontkalken

Waterkoker ontkalken

Zolang je de vorming van kalkaanslag niet structureel voorkomt, zul je alle warmwaterapparaten in huis periodiek moeten blijven ontkalken. En dus ook je waterkoker!

Wacht je te lang met het ontkalken dan duurt het langer voordat het water kookt. Dit komt doordat de warmte minder goed geleidt als er kalkaanslag in de waterkoker zit.

Technisch gezien is de neergeslagen kalkaanslag (calciumcarbonaat) warmte-isolerend. De isolatielaag van kalkmineralen vertraagt de warmteoverdracht van het verwarmingselement. Het energieverlies kan hierdoor oplopen tot 20%.

Naast het voorkomen van energieverlies voorkom je met het ontkalken ook dat er stukjes kalk in de thee terecht komen.

Waterkoker ontkalken met azijn

Kalkaanslag in de waterkoker is het beste te verwijderen met een vloeistof die een hoge zuurgraad heeft. Vandaar is azijn of schoonmaakazijn (zónder parfum/geur!) verdund met water een prima middel.

natuurazijn-ontkalker

Het gebruik van natuurazijn is de goedkoopste en eenvoudigste manier om je waterkoker er weer als nieuw uit te laten zien!

Hoe ontkalk ik de waterkoker in 4 stappen?

  1. Vul de waterkoker met een mengsel van gelijke delen water en azijn. Zorg ervoor dat alle kalkaanslag in de waterkoker onder water staat. Heb je geen azijn voor handen dan voldoet citroensap ook.

  2. Zet je waterkoker aan en breng het water aan de kook

  3. Als het water heeft gekookt ga je er even met een borstel doorheen en daarna giet je ‘m leeg. Zo ben je er zeker van dat er geen kalkaanslag in de waterkoker achterblijft.

  4. Als je ziet dat de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem uit met schoon water. Je bent nu klaar met het ontkalken van je waterkoker.

Wil je de stappen nog een keer in beeld zien? Bekijk dan de onderstaande video.

Hoe vaak je waterkoker ontkalken?

De lokale waterhardheid van het drinkwater en het aantal keer dat je water aan de kook brengt bepalen hoe snel je last krijgt van kalkaanslag en dus ook hoe vaak je de waterkoker moet ontkalken.

Gemiddeld een keer per maand je waterkoker ontkalken is meestal voldoende. Het ontkalken duurt ongeveer 10 minuten.

waterhardheid-kalkaanslag

De waterkoker ontkalken: een paar handige tips

Je weet nu hoe je de waterkoker grondig ontkalkt met azijn. We hebben ook een aantal andere handige tips voor je om rekening mee te houden: 

  • Laat je waterkoker afkoelen voordat je restvlekken aanpakt. Het laatste wat je wil is je branden omdat je probeert de hardnekkige vlekken te verwijderen terwijl de waterkoker nog heet is.

  • Cola is ongeschikt om je waterkoker mee te ontkalken. Kalkaanslag kun je oplossen met een zure vloeistof. Hoewel cola veel zuur bevat, is het geen goed idee om je waterkoker met cola te ontkalken. Naast een hoge zuurgraad bestaat cola ook voor 10% uit suiker. De suikers blijven aan de binnenkant van je waterkoker plakken als je cola aan de kook brengt. En dat ga je nog lang merken zodra je water na het ontkalken aan de kook brengt.

  • De waterkoker ontkalken met azijn geeft niet altijd een perfect resultaat; soms ontdek je hardnekkige resten kalkaanslag. Je kunt deze aanpakken met een mengsel van keukenzout en water en een oude tandenborstel om de vlekken mee weg te schrobben.

  • Wees altijd voorzichtig bij het schoonmaken van de waterkoker. Ga je hardnekkige vlekken schoonmaken aan de buitenkant van de waterkoker, haal dan eerst de stekker uit het stopcontact en wees extra voorzichtig rond de elektrische onderdelen.

Waterkoker ontkalken niet meer nodig

Het ontkalken van je waterkoker is niet meer nodig na installatie van een waterontharder of een HappyDrops Home op je waterleiding. Een betaalbare en duurzame oplossing, omdat kalkaanslag geen enkele kans meer krijgt!

Het structureel voorkomen van kalkaanslag biedt vele voordelen:

  1. Je hebt geen energieverlies meer bij het aan de kook brengen van water. Er ontstaat namelijk geen isolerende kalklaag meer op de bodem van de waterkoker

  2. Langere levensduur en minder storingen doordat kalkaanslag geen schade kan aanrichten aan het binnenwerk van je waterkoker

  3. Ontkalken is niet meer nodig en er zijn geen zwevende kalkdeeltjes meer te zien in je waterkoker.  

En er zijn nog meer voordelen te behalen met een HappyDrops Home.

Benieuwd hoe je kalkaanslag ook in je Quooker, je Nespresso apparaat en in je hele huis kunt voorkomen? Lees dan hoe de HappyDrops ontkalker werkt.

Bekijk ook

 
Martijn Brans