Douchekop ontkalken in 3 stappen

 
douchekop-ontkalken

Kalk op de douchekop, wie kent het niet? De gaatjes in de kop raken langzaam verstopt. En de douchestraal wordt harder, omdat het water met dezelfde waterdruk door kleinere gaatjes heen moet.

Lichte kalkaanslag kun je makkelijk verwijderen door over de siliconen noppen te wrijven. Zo maak je stukjes kalk los en spoelen ze weg.

Zo ontkalk je de douchekop

Wil je de hele douchekop ontkalken? Dan is schoonmaken van binnenuit de enige oplossing. Het is een eenvoudig klusje, maar vraagt enig geduld.

De video laat zien hoe je de douchekop kunt ontkalken. Hieronder kun je de stappen ook nalezen.

Stap 1: Douchekop demonteren

Tussen de slang en de douchekop zit een scharnier dat je los moet draaien. Als er veel kalkaanslag op zit, kan dit lastig zijn. Je kunt dan een tang gebruiken, maar zet niet te veel kracht: hierdoor kan het scharnier breken.

Zitten er bruine vlekjes rond het verbindingsstuk? Gebruik dan eerst een anti-roestmiddel. Wanneer er veel witte kalk op het scharnier zit, draai je de douchekop sneller los door een beetje cola op het scharnierstuk te laten druppelen.

Krijg je de douchekop niet los? Er is een goed alternatief om je douchekop toch schoon te krijgen. Vul een boterhamzakje met water en azijn. Bind deze vervolgens strak om de douchekop. Daarna laten weken, schrobben, goed doorspoelen en oppoetsen met een doek.

Stap 2: Weken in azijn

Laat een emmer of wasbak vollopen met 1/3 deel water en 2/3 deel natuurazijn. Dompel de douchekop vervolgens volledig onder water en laat het in de emmer weken. Minimaal een aantal uur, maar liefst een hele nacht laten weken. 

Stap 3: Douchekop afspoelen

Als het goed is de meeste kalk opgelost en schrob je de laatste restjes kalk met een borstel af. Spoel de douchekop nu na met koud water en monteer deze weer aan de doucheslang.

Zet de douche nog even aan om de laatste restjes azijn en kalk eruit te spoelen. Poets hem vervolgens met de zachte doek weer glanzend schoon en de kop is weer als nieuw!

schoonmaken-ontkalken

Schoonmaaktip: maak je kraan of douche droog na ieder gebruik. Hiermee voorkom je kalkvorming en hoef je minder agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit is beter voor je kraan of douche én milieuvriendelijk.

Voorkom kalkaanslag

De douchekop goed droogmaken na iedere douchebeurt voorkomt de opbouw van calciumcarbonaat, de chemische term van kalkaanslag, grotendeels. Hierdoor verwijder je het laatste beetje water uit de douchekop, waardoor het kalk zich niet in de gaatjes kan hechten. Op deze manier hoef je de douchekop niet zo vaak schoon te maken en gaat hij veel langer mee!

Voor een blinkende en soepel doorstromende douchekop nog een paar tips:

  • Sproei reinigingsmiddelen niet direct op de douchekop maar eerst op een doek.

  • Wrijf tijdens de wekelijkse met je vingers over de doppen van de kop, zo maak je stukjes kalk los.

  • Gebruik geen schuurmiddelen, deze veroorzaken krassen.

  • Spoel na het schoonmaken altijd goed na met water zodat er geen middelen achterblijven. Dit tast het materiaal aan.

  • Elke douchekop is gemaakt van ander materiaal, check altijd eerst of jouw schoonmaakmiddel geschikt is.

  • Naast het tegengaan van kalkaanslag is het de douchekop schoonmaken ook belangrijk om ophoping van bacteriën te voorkomen. Snel aan de slag dus!

Kalkaanslag proactief voorkomen?

Alle eerdergenoemde acties in dit artikel voorkomen niet dat kalkaanslag wordt opgebouwd. Schoonmaken van kalkaanslag is altijd reactief. Er bestaat ook een proactieve manier; voorkom dat kalkvorming kan plaatsvinden.

Water ontkalken met een waterontharder is de meest bekende manier. Een duurzamere en nieuwe manier is het water behandelen met natuurlijke mineralen van een HappyDrops Home.

Beide systemen veranderen de watersamenstelling waardoor je huis kalkvrij blijft.


Voor eens en voor altijd een einde maken aan problemen met hard water en je douchekop? Laat een HappyDrops Home op je waterleiding plaatsen. Dan verleng je de levensduur van de apparaten en je douchekop ontkalken is ook niet meer nodig. Zo makkelijk kan het zijn.


Past een waterontharder in de meterkast?

De meterkast in huis is vaak de ideale plek voor installatie van een waterontharder. De ruimte is toegankelijk en dichtbij de watermeter.

Meer weten? Lees alles over het centrale punt van de techniek in huis.


Bekijk ook

 
Martijn Brans