Waar plaats je een waterontharder?
Het is een van de meest gestelde vragen aan installateurs van waterontharders en andere systemen voor waterbehandeling. Waar kun je ’m het beste plaatsen? Welnu, dat verschilt per systeem én per woning. We zetten 5 populaire plekken voor je op een rijtje.
Waarop letten bij de plaatsing van een waterontharder?
De ideale plek voor een waterontharder verschilt per systeem én per woning, en is afhankelijk van verschillende factoren.
De omvang van het systeem speelt natuurlijk een belangrijke rol. Maar bijvoorbeeld ook de vraag of de waterontharder stroom nodig heeft. En of je die moet aansluiten op de afvoer.
Belangrijkste punt om te onthouden: plaats de waterontharder ná de watermeter
Welk systeem je ook kiest en waar je het ook plaatst: houd één ding goed in je achterhoofd. Je moet een waterontharder altijd ná de watermeter plaatsen. Vanaf daar vallen de leidingen namelijk pas onder jouw verantwoordelijkheid (bron: Waterbedrijf Groningen).
5 plekken om een waterontharder te plaatsen
Waar plaats je een waterontharder of HappyDrops? We hebben 5 mogelijke plekken voor je op een rijtje gezet.
1. In de meterkast
Wij krijgen regelmatig de vraag of het überhaupt mag, een HappyDrops of waterontharder in je meterkast. Het antwoord is ja. (Zie ook ons artikel waterontharder meterkast.)
De meterkast is in veel woningen de ideale plek voor een waterbehandelingssysteem, omdat de meeste leidingen hier binnen komen. De gasleiding, de elektriciteit en ook de waterleiding. Je kunt de waterontharder daar dus makkelijk op de hoofdleiding plaatsen, direct na de watermeter.
Een nadeel van de meterkast: sommige systemen passen er simpelweg niet in. In dat geval zul je op zoek moeten naar een alternatieve locatie. Of een alternatief systeem.
2. In de kelder
De kelder als plek voor een waterontharder heeft verschillende voordelen. Zo is er vaak genoeg ruimte, ook voor de grotere systemen.
Een waterontharder staat in de kelder ook mooi uit het zicht. En je kunt er makkelijk bij voor onderhoud. Of voor het bijvullen van zout, wat bij traditionele waterontharders eens in de 4 tot 6 weken moet gebeuren.
Een nadeel is dat de luchtvochtigheid in de kelder vaak hoger is. Hierdoor kan er condens ontstaan. Daarbij hecht de vochtige lucht zich aan koudere oppervlakken.
Vaak zijn dit de waterleidingen maar soms ook de waterontharder zelf. En ook voor de kelder geldt natuurlijk: houd in de gaten of het er ’s winters niet te koud wordt.
3. In de watermeterput
Zit de watermeter bij jou niet in de meterkast? Dan is de kans groot dat die in een watermeterput zit. Of in een kruipruimte onder de woning. Zie ook dit overzicht van Vitens, met mogelijke locaties voor de watermeter.
In dat geval is de watermeterput of kruipruimte (daarover zo meer) wellicht ook een geschikte locatie.
Tegen de watermeterput buiten zou je in principe hetzelfde bezwaar kunnen hebben als tegen de garage. Het risico op vorst. Maar als je een watermeterput hebt, dan ben je sowieso al verplicht om die vorstvrij te houden. Dus…
4. In de kruipruimte
Iets om goed op te letten bij een traditionele waterontharder in de kruipruimte: kun je er makkelijk bij? Want bij systemen die werken op basis van zout, moet je dat zout regelmatig bijvullen.
Bij een HappyDrops is dat overigens niet zo’n punt. Daar hoeft maar eens in de anderhalf à drie jaar een nieuwe doseerunit in, afhankelijk van je waterverbruik.
5. In de garage
De garage of schuur lijkt een voor de hand liggende plaats voor een waterontharder. Wij raden deze plek echter af. In de winter kan de temperatuur hier namelijk makkelijk onder het nulpunt zakken. En je wil natuurlijk niet dat je gloednieuwe waterontharder kapot vriest!
De garage verwarmen in de winter om hem vorstvrij te houden? Daar komen steeds meer mensen van terug. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid én vanwege de huidige recordprijzen voor energie.
Iets anders waarover je bij een HappyDrops niet hoeft na te denken: de aanwezigheid van stroom en een afvoer. Ons systeem werkt namelijk zonder stroom én zonder afvoer, in tegenstelling tot de meeste andere populaire systemen.
HappyDrops Home: flexibel én voordelig
Zoek je een effectieve en betaalbare oplossing tegen kalkaanslag in huis? Veel installateurs adviseren hun klanten tegenwoordig om voor een HappyDrops te gaan.
Vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Omdat het een duurzame upgrade van je woning is. Maar ook vanwege de flexibiliteit qua plaatsing.
Een HappyDrops Home is namelijk een stuk compacter dan de meeste traditionele waterontharders. Bovendien heeft een HappyDrops géén stroom en géén afvoer nodig. Dat maakt de plaatsing een stuk makkelijker.
Ben je zelf handig met de gereedschapskist? Dan kun je er ook voor kiezen om de HappyDrops zelf te installeren.
Een professionele installateur doet ongeveer 2 tot 3 uur over de installatie van een HappyDrops. Als thuisklusser moet je het binnen een halve dag voor elkaar weten te krijgen.
Een HappyDrops Home is makkelijk te plaatsen:
Compact qua omvang
Geen stroomvoorziening nodig