8 middelen om kalkaanslag gemakkelijk te verwijderen

 
badkamer- kalkaanslag-verwijderen

Kalkaanslag verwijderen in de badkamer, een van de meest hardnekkige schoonmaakklussen in huis.

Kalkaanslag verwijderen is een van die vervelende terugkerende schoonmaakklussen in huis. Het kost maandelijks uren om de badkamer, toilet, kranen, koffiezetapparaat en waterkoker kalkvrij te houden.

Met de installatie van een HappyDrops Home voorkom je kalkaanslag in je hele huis. Dat levert een aanzienlijke besparing op en scheelt veel schoonmaaktijd.

Mocht je nog geen HappyDrops systeem op je waterleiding hebben, dan wordt hierna de werking van ontkalkers en 8 middelen opgesomd waarmee kalkaanslag gemakkelijk kan worden verwijderd.

Hoe werkt een ontkalker?

Alle 8 middelen zijn gebaseerd op het chemische geheim van ontkalken. Benieuwd wat dit geheim is? En waarom je kalkaanslag wel kunt verwijderen met een ontkalker en niet met water en een ontvetter? Kijk dan onderstaande video voordat je verder leest.

Kalkaanslag verwijderen van de glazen douchedeur

  • Natuurazijn

    Maak een doek vochtig met natuurazijn en wrijf de douchedeur ermee in. Chromen armaturen vragen meestal iets meer poetswerk. Zodra de natuurazijn is opgedroogd kun je de douchedeur inclusief armaturen schoonspoelen. Klaar!

  • Karnemelk

    Hardnekkige kalkaanslag verzamelt zich vaak in de anti-lek strip onder aan de douchedeur. Karnemelk kan dan een oplossing bieden.

    Doordrenk een theedoek met karnemelk en leg deze vervolgens om de anti-lek strip heen. Laat het een nacht weken en in de ochtend kan de aanslag eenvoudig worden verwijderd.

Kalkaanslag verwijderen van de badkamertegels

  • Wasverzachter

    Voor het verwijderen van kalkaanslag van badkamertegels kun je ook wasverzachter gebruiken.

    Giet een dopje wasverzachter in een halve emmer warm water en neem vervolgens de tegels ermee af. Even laten inwerken en tot slot goed naspoelen met heet water.

  • Pas op: gebruik geen citroenzuur

    Citroenzuur is een organische zuur. Er worden schoonmaakmiddelen verkocht met een concentraat van 100% citroenzuur. Deze producten zijn geconcentreerd en zeer agressief.

    Met citroenzuur los je niet alleen kalk van de badkamertegels op, maar ook de kalk van de voegspecie. Het voegwerk kan hierdoor verkleuren en op den duur poreus worden.

    Ook kitnaden gaan minder lang mee met citroenzuur. De siliconenkit laat op de randen onherroepelijk los bij regelmatig gebruik van dit zuur.

    Wij raden het gebruik van citroenzuur voor het reinigen van je badkamer en wc dan ook af.

    Je kunt apparaten wel ontkalken met citroenzuur in opgeloste vorm van 15%. Dat wil zeggen 150 gram per liter water.

Kalkaanslag verwijderen in de kraan en douchekop

  • Schoonmaakazijn

    Zit de douchekop of waterkraan vol aanslag? Dan kun je het beste de douchekop of filter van de kraan losschroeven en een dag of nacht in een bakje met schoonmaakazijn leggen.

kraan-natuurazijn

Krijg je de kraan niet los? Bevestig dan een zakje met schoonmaakazijn om de kraan of douchekop. Ook hier laat je het zakje twaalf uur hangen. En weg is de kalk!


Voor eens en voor altijd een einde maken aan kalkaanslag in je woning? Laat een HappyDrops Home op je waterleiding plaatsen. Dan heb je nooit meer last van kalkaanslag. Zo makkelijk kan het zijn.

.


Kalk verwijderen in het strijkijzer

  • Natuurazijn en water

Een strijkijzer kun je ontkalken door:

  1. Het waterreservoir te vullen met natuurazijn en water

  2. Het strijkijzer vervolgens warm te laten worden

  3. Laat het strijkijzer met het mengsel enkele minuten goed stomen en schakel het apparaat uit

  4. Een aantal keer op de stoomtoets drukken om er zeker van te zijn dat het azijnmengsel uit het strijkijzer is

strijkijzer-kalk-verwijderen

Ook in de stoomgaatjes van de zool van je strijkijzer kunnen nog kalkresten zitten. Bedek de zool met een doordrenkte theedoek met natuurazijn. Laat het strijkijzer enkele uren koud op de gedrenkte doek staan en neem naderhand de zool af met een vochtige doek.

Kalkaanslag verwijderen in de waterkoker

  • Zuur van citroensap

    Het zuur van citroensap is ook effectief voor het verwijderen van kalkaanslag.

    Doe het sap van twee grote citroenen in de waterkoker en vul de waterkoker met water tot het niveau van de kalkaanslag. Zet de waterkoker aan en laat het water koken. Voor het beste resultaat liefst even laten doorkoken.

waterkoker-ontkalken

Met het sap van 2 citroenen krijg je de waterkoker weer kalkvrij

Spoel vervolgens de koker een paar keer goed om met koud water om te voorkomen dat er een nasmaak of geur achterblijft. Bij sterkere verkalking kan het nodig zijn de behandeling een paar keer te herhalen.

Kalkaanslag verwijderen van natuursteen

  • Zuurvrije grondreiniger

Schoonmaakmiddelen om kalkaanslag te verwijderen werken bijna allemaal met zuren om de kalk te verwijderen. Natuursteen is zelf ook kalkhoudend en het verwijderen van kalkaanslag op de tegels vraagt dan ook om een speciale aanpak. 

Waarschuwing: gebruik NOOIT anti-kalkproducten voor het reinigen van je natuurstenen tegels in badkamer, keuken of andere plekken in huis.

Als je een schoonmaakmiddel op basis van zuren gebruikt dan stopt de werking niet nadat de kalkaanslag is verwijderd. Het natuursteen wordt dan ook aangetast en verliest zijn glans en kleur.

De enige optie om kalkaanslag van natuursteen te verwijderen is door gebruik te maken van een zuurvrije grondreiniger van bijvoorbeeld HMK R155 van Moeller Stone Care of de MN-lijn van Lithofin. Deze reinigingsproducten hebben een lage pH-waarde en tasten het kalkhoudende natuursteen niet aan.

natuursteen-kalkaanslag.jpg

Maak natuursteen kalkvrij met een zuurvrije grondreiniger. Zo behoud de steen zijn natuurlijke glans en kleur

  • Reinigen van natuursteen in 6 stappen

    Onderstaande video geeft een uitleg hoe je het beste kunt omgaan met de HMK R155 grondreiniger-zuurvrij.

    Het product verwijdert bouwvervuiling, zelfglanzende lagen, resten van oude onderhoudsmiddelen, oliën, vetten en lichte cementsluiers van oppervlakken van natuursteen, kunststeen en beton. Ook worden gepolijste oppervlakken niet aangetast.

Kalkaanslag verwijderen in de toilet

  • Cola

Ook cola is een ideale ontkalker omdat het een hoge zuurgraad heeft. Vandaar dat cola geschikt is om bijvoorbeeld het toilet te ontkalken.

Schenk de frisdrank in de toiletpot en laat het een nachtje staan. Spoel het toilet de volgende dag door, daarna even schrobben en je zult zien dat de kalkaanslag is verdwenen.

Tot slot tref je hieronder een video met concrete tips hoe je de douchedeur en het overige sanitair weer kraakhelder krijgt.

Onzichtbare kalkaanslag

De meeste kalkaanslag in huis is niet zichtbaar voor het oog. Kalk hecht zich namelijk ook vast aan de binnenkant van de waterleiding, kranen, douches en verwarmingselementen van de verwarmingsketels of de Quooker.

quooker-kalkaanslag

Kalkaanslag op het verwarmingselement van een 3 jaar oude Quooker

Deze plekken kan je dan ook niet zomaar ontkalken. Op termijn bestaat de kans dat ze verstoppen, niet meer optimaal werken of zelfs kapot gaan zoals bovenstaande verwarmingsspiraal van de Quooker.

Dat je warmwater apparaten door kalk niet meer goed werken, betekent ook een energieverlies. Het verlies kan oplopen tot meer liefst 20%. En dat merk je uiteindelijk in de portemonnee door een hogere energierekening. 

Hoe verwijder je kalkaanslag zo goed mogelijk?’

De enige oplossing om niet-zichtbare kalkaanslag te verwijderen en schade aan je verwarmingsapparaten en sanitaire installaties te voorkomen is de installatie van een waterontharder of een HappyDrops systeem.

De website Kassa van BNNVARA gaat ook in op het verwijderen van kalkaanslag. In dit stuk geeft de redactie praktische tips voor het ontkalken van je wasmachine, je koffiezetapparaat, de waterkoker, de toiletpot en de douche(kop). 

Ook staan er in het artikel adviezen om kalkaanslag te voorkomen, waaronder de tip om een waterontharder te gebruiken. 

Waterontharder of HappyDrops?

Een waterontharder en een HappyDrops zijn 100% effectief in het voorkomen van kalkaanslag.

Benieuwd welke waterbehandelingstechnieken er allemaal op de markt beschikbaar zijn? Lees dan het artikel Waterontharders vergelijken.

Weten waarop je moet letten als je een waterontharder, waterontkalker of ander systeem wilt aanschaffen? In het artikel Waterontharder kopen vind je handige tips!


Voor eens en voor altijd een einde maken aan kalkaanslag in je woning? Laat een HappyDrops Home op je waterleiding plaatsen. Dan heb je nooit meer last van kalkaanslag. Zo makkelijk kan het zijn.



Bekijk ook

 
Martijn Brans