Zijn we verlost van lekkages in de leiding?

 
lekkage-leiding

Deze vraag krijgen we vaker als er problemen zijn met lekkages. Het antwoord hangt vooral af van de staat van bestaande waterleidingen. Je zult begrijpen dat een HappyDrops systeem geen nieuwe leidingen kan maken van een zwak leidingnetwerk.

Bewezen effectief, maar geen waterdicht garantie

Waterbehandeling met natuurlijke fosfaten is een lang bewezen en breed beproefde methode om waterleidingen te beschermen tegen kalkaanslag én corrosie.

Een 100% garantie op het voorkomen van nieuwe lekkages is helaas niet mogelijk. Na ingebruikname van een HappyDrops systeem is de kans op nieuwe lekkages als gevolg van corrosie altijd kleiner dan zonder waterbehandeling.

Tweevoudige werking op bestaande corrosie

Het effect van de waterbehandeling op eerder opgebouwde corrosie in leidingen gaat in fases:

  1. De waterbehandeling met Siliphos zorgt er als eerste voor dat kalkdeeltjes én lossere corrosiedeeltjes in leidingen worden losgeweekt en weggespoeld met het drinkwater. De kwaliteit van het drinkwater wordt hierdoor niet noemenswaardig beïnvloed. 

  2. Zodra 80 tot 90 % van de bestaande aanslag (dus kalk + corrosie) losgeweekt en weggespoeld is, gaan de fosfaat mineralen in de vorm van calciumfosfaat een reactie aan met corrosie aan de binnenkant van de waterleidingen. Zo wordt een zeer compacte, ultradunne, maar sterke beschermingslaag (coating) opgebouwd. Deze laag vormt daarmee een beschermingslaag tussen water, zuurstof en de geoxideerde leiding.

Gaatjes in leiding afdichten

Fosfor is een bouwstof. Dat zie je ook terug in ons lichaam. Fosfaat mineralen zorgen samen met calcium voor de stevigheid van botten en tanden. 

Fosfaat mineralen in water gaan naast een verbinding met de binnenkant van leidingen ook een verbinding aan met losse corrosiedeeltjes. Zo worden kleine gaatjes in leidingen veelal afgedicht door losse corrosie deeltjes (ijzeroxide-afzettingen).

Voor deze bijzondere werking van de Siliphos® bolletjes hebben de Engelsen een mooie term bedacht. Ze noemen het ook wel het ‘plugging effect’.

Bekijk ook

 
Martijn Brans