Waarom leveren drinkwaterbedrijven geen zacht water?

 
waterhardheid-amsterdam-testen

In het Drinkwaterbesluit is vastgesteld dat de hardheid van het drinkwater, wat geleverd wordt door drinkwaterbedrijven, moet liggen tussen 5,6 ˚DH en 14 ˚DH. Er is in het besluit geen motivering opgenomen van deze norm. 

De gemiddelde Nederlandse waterhardheid is 8 ˚DH. Het drinkwater verder ontharden dan de gemiddelde hardheid kost geld. Voor het drinkwaterbedrijf een directe kostenpost, zonder dat daar bedrijfsopbrengsten tegenover staan.

10 drinkwaterbedrijven en ruim 200 waterbronnen

In Nederland wordt het water aangeleverd door 10 waterleidingbedrijven vanuit meer dan 200 verschillende bronnen. De waterhardheid is zodoende lang niet overal hetzelfde en kunnen zelfs flink uit elkaar lopen.

Waterbronnen met zacht water of hard water

Zo bedraagt de waterhardheid in Krimpen aan de IJssel 13,6 °DH. Er bestaan ook waterbronnen in Nederland die van nature zeer zacht water leveren. De natuurlijke waterhardheid die drinkwaterbedrijf Vitens in Epe levert is slechts 2,3 °DH. Dat heeft alles te maken met de herkomst van het drinkwater; de natuurlijke waterbron.

Kampioen zacht water Nederland 

Het water in Epe is afkomstig van de Veluwe. Dit water is zeer schoon en goed beschermd dankzij de grote oppervlakte natuurgebied in het intrek gebied van de winning. Vitens kan dit grondwater met een eenvoudige zuivering tot schoon, zacht en betrouwbaar drinkwater maken. En dat levert een waterhardheid op van slechts 2,3 °DH. Daarmee is Epe kampioen zacht water van Nederland.

Wat is hard of zacht water?

De hardheid van drinkwater wordt bepaald door de hoeveelheid kalk en magnesium in het water. In onderstaande video legt drinkwaterbedrijf WMD Water uit Drenthe uit waar de hardheid van water vandaan komt.

Vanaf welke hardheid vindt er kalkaanslag plaats?

De typering hard water en zacht water zijn subjectieve begrippen. Toch kunnen we exact aangeven vanaf welke waterhardheid er kalkaanslag kan plaatsvinden, Kalkaanslag is namelijk een chemisch proces

In Nederland wordt de waterhardheid meestal uitgedrukt in °dH (deutsche Härte). 1 °dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. Is de concentratie van opgeloste hardheidsmineralen boven de 48 gram (2,7 °dH) per m3 water dan kunnen calcium en magnesium neerslaan als calciumcarbonaat, ook wel kalkaanslag of ketelsteen genoemd.

En hoe hoger het concentraat van calcium en magnesium in het water, dus te meer kalkaanslag er plaatsvindt.

waterhardheid

Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag kan worden voorkomen door opgeloste kalkmineralen calcium en magnesium in het water te beïnvloeden.

Benieuwd welke waterbehandelingstechnieken er allemaal op de markt beschikbaar zijn? Lees dan het artikel Waterontharders vergelijken.


Bekijk ook

 
Mark Vrolings